Project
Timmerfabriek VlissingenTopvermaak in de Timmerfabriek
Timmerfabriek De Schelde was voorheen een plek waar vooral hard gewerkt werd, maar waar nu volop ruimte is voor vertier. Tegenwoordig wordt er in de Timmerfabriek namelijk vooral gedineerd, gedanst en vergaderd. Het is een unieke en makkelijk bereikbare locatie voor een evenement of feest. Dit mooie industriële rijksmonument doet met zijn stoere en stijlvolle uitstraling haast denken aan een imposant cruiseschip aan de Vlissingse binnenhaven.
De Timmerfabriek is dan ook de aangewezen locatie in Zuidwest -Nederland om een bruiloftsfeest, seminar, workshop, diner, filmvertoning, theatervoorstelling, concert of beurs te organiseren. Ook bij jongeren uit de wijde omtrek staat de Timmerfabriek goed bekend vanwege de dancefeesten.


Historie van de Timmerfabriek
In 1914 begon de Hollandsche Maatschappij tot het Maken van Werken in Gewapend Beton uit Den Haag aan de bouw van de Timmerfabriek. Deze werd in 1915 in gebruik genomen door de scheepswerf Koninklijke Maatschappij De Schelde. Het gebouw is een vroeg voorbeeld van een gewapend betonskeletbouw.
In de timmerwerkplaats werd hoogwaardig houtwerk vervaardigd voor schepen. Vooral de bouw van de rijk gedecoreerde vooroorlogse passagiersschepen van de Rotterdamse Lloyd leverde de fabriek veel werk op.
In de jaren vijftig werd het timmerbedrijf fors gereorganiseerd en bleef er alleen een kleine afdeling voor houten onderdelen over. Enkele jaren later was er steeds minder werk, waarna het gebouw uiteindelijk alleen nog gebruikt werd voor opslag.
Restauratie en herbestemming
De casco restauratie van het rijksmonument De Timmerfabriek is in 2011 afgerond. Het gebouw wordt sindsdien gebruikt voor evenementen. BOEi heeft daarvoor een beheerovereenkomst gesloten met gemeente Vlissingen.
Ook zijn er bedrijfsruimten te huur en is er in de zomer een pop-up restaurant gevestigd in de Timmerfabriek. Het gebouw is goed te bereiken vanaf de snelweg (A58) en ligt gunstig (5 min fietsen) vanaf het centrum van Vlissingen en op loopafstand van treinstation.
In Beeld:
Dit project is mede mogelijk gemaakt door
gemeente Vlissingen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed