Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen

Project

Sareptahof
Plaats
Zutphen
Bouwjaar
1895
Type
Maatschappelijk
Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder
Investering
€600 000
Website
Hof van Heden
Status
Verhuurd
Toevoegen wachtlijst

Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen

De Sareptahof is een schattig hofje rond een enorme tuin, prachtig gelegen in de oude binnenstad van Zutphen. Dit hofje is een van de kleinste Nederlandse woonverenigingen en bestaat al meer dan 120 jaar. Onder de naam De Hof van Heden bood het vroeger gratis eenvoudige huisvesting aan hervormde weduwen. Tegenwoordig wonen er in de Hof zeven alleenstaanden.

Geschiedenis van de Sareptahof

Het hofje aan de Zutphense Isendoornstraat is gebouwd in opdracht van Elisabeth Bax (1831-1917). Elisabeth, dochter uit een Nederlands Hervormd domineesgezin,  hield zich jarenlang bezig met evangelisatiewerk en leidde een zondagsschool. Zij erfde in 1874 een kapitaal van 19.000 gulden van de weldoener J.J. Janssen. Met dit bedrag richtte zij de stichting Sarepta op: een stichting die een tehuis zou bieden aan vrouwen (met name weduwen) zonder een geregeld inkomen. 

Hiervoor liet ze een statig gebouw neerzetten. Een gebouw wat door veel buurtbewoners als veel te mooi en te groot werd geacht voor noodlijdende weduwen. Vanaf november 1895 woonden er 8 weduwen van boven de vijftig. Mevrouw Bax woonde als directrice in het bovenhuis. 

Een vredig voortbestaan

In de loop der jaren kwamen er steeds meer jonge bewoners in het hofje en de Nederlandse Hervormde gemeente verkocht het hofje in 2005 aan BOEi. De kleine en eenvoudige woningen zijn daarbij in de loop der jaren amper veranderd. Wel zijn deze na een zorgvuldige restauratie goed geïsoleerd en bieden ze meer comfort en ruimte. Tevens zijn in enkele woningen dakramen geplaatst voor een betere benutting van de zolderruimte.

Het hofje blijft in gebruik als woongebouw voor alleenstaanden. De 7 huurders zijn verenigd in een woonvereniging en hebben afspraken over het gebruik, onderhoud en beheer (van onder meer de gemeenschappelijke tuin). 

 

In Beeld: 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Bouwfonds Cultuurfonds, BankGiro Loterij, Gemeente Zutphen, Provincie Gelderland, Gemeente Zutphen, provincie Gelderland, Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten, Woonvereniging “Hof van Heden”

Wachtlijst

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >