Statig raadhuis aan het park in Alphen

Project

Raadhuis
Plaats
Alphen aan de Rijn
Bouwjaar
1939
Type
Maatschappelijk
Rol BOEi
Adviseur

Statig raadhuis aan het park in Alphen

In Alphen aan den Rijn ligt aan de rand van het Burgemeester Visserpark het voormalige raadhuis. Het vrijstaande gebouw is ontworpen als een voornaam en publiek gebouw. Een deel van de oorspronkelijke en weelderige inrichting is bewaard gebleven, waaronder stoelen, lampen en schilderijen. Op dit moment heeft het oude raadhuis een representatieve functie als trouwlocatie, maar de gemeente is ook benieuwd naar andere mogelijkheden op het gebied van herbestemming.

Raadhuis Alpen

Historie van het raadhuis in Alphen aan den Rijn

Het voormalige raadhuis in Alphen aan den Rijn is gebouwd in  de jaren 1938 en 1939 uit het nalatenschap van oud-burgemeester C.W.C.Th. Visser. In het U-vormige gebouw vonden verschillende instanties en functies hun plek. Zo waren de politie en de burgerwacht er gevestigd, evenals het bureau voor steunverlening.

Het gebouw telde verder verschillende werkruimtes, wachtkamers en loketten voor de diverse afdelingen van de gemeente Alphen aan den Rijn. Uiteraard compleet met kamers voor wethouders en burgemeester, maar ook met een trouwzaal, archief, fietsenstalling en garage. Tot slot waren er in het gebouw ook magazijnruimten, een stookruimte voor de CV en een conciërgewoning te vinden. Het rijk afgewerkte interieur en het imposante en strenge exterieur zijn representatief voor een raadhuis uit de jaren 30. 

Het traditionalistische gebouw bleek na ingebruikname al vrij snel te klein door de groei van het gemeentelijk apparaat. Vanaf de jaren 50 werden diverse diensten dan ook in andere gebouwen ondergebracht. In 1986 werd een nieuw stadskantoor aan de Castellumstraat in gebruik genomen en verlieten de laatste gemeentelijke diensten het raadhuis. Sindsdien is het gebouw voor diverse doelen gebruikt. Nu heeft het, naast de trouwzaal, een tijdelijke bestemming als muziekschool en regionaal archief, dat gevestigd is in het souterrain.

Onderzoek naar herbestemming van het raadhuis

De gemeente Alpen aan den Rijn heeft BOEi gevraagd een Quickscan uit te voeren in aanloop naar de herbestemming van het oude raadhuis. BOEi heeft bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd, de cascorestauratiekosten in beeld gebracht en inzicht gegeven in de bouwkundige mogelijkheden en beperkingen van het monument.

In Beeld: 

  • Raadhuis Alpen
  • Raadhuis Alpen
  • Raadhuis Alpen

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Sint Anna ter Muiden Religieus

kerk met toren Sint Anna ter Muiden

Historisch baken op de grens met België

Bekijk dit Project >
Hazemeyer Hengelo Industrieel

Hazemeijer

Een fabriek vol creativiteit

Bekijk dit Project >