Smaakvol wonen in de Oude mouterij

Project

Oude Mouterij
Plaats
Wageningen
Bouwjaar
1864
Type
Industrieel
Rol BOEi
Adviseur, Eigenaar, Ontwikkelaar
Investering
€2 200 000
Website
Mouterijnoort
Status
Verkocht

Smaakvol wonen in de Oude mouterij

Het is 1846 als er aan de rand van Wageningen een bierbrouwerij verrijst. Later specialiseert men zich hier in het verwerken van hop, waarna het een mouterij wordt. Net als de onderneming zelf ontwikkelt ook de omgeving zich verder en wordt het complex uiteindelijk compleet opgeslokt door de stad. 

Na het sluiten van de Oude Mouterij tekende BOEi voor de herbestemming van dit industriële erfgoed. De voormalige fabriek en het omliggende gebied zijn omgedoopt tot Moutenoort, dat ruimte biedt aan nieuwbouwwoningen.

Oude MouterijOude Mouterij Wageningen

Geschiedenis van de Oude Mouterij in Wageningen

De bierbrouwerij in Wageningen brouwde grote hoeveelheden bier volgens de Beierse methode. De fabriek groeide gestaag door tot aan de eeuwwisseling. In 1908 kwam er een nieuwe eigenaar die het complex voortaan gebruikte als mouterij. In de mouterij werd enkel de grondstof mout (gedroogd en ontkiemd graan) voor bier gemaakt.
 
Het bedrijf wordt daarna gemoderniseerd en uitgebreid met diverse gebouwen, waardoor de productie (ook voor de export) groeit. In 1987 neemt Bavaria de mouterij over en investeert fors in een geautomatiseerd proces. Het terrein ligt inmiddels echter middenin een woonwijk en verdere uitbreiding was daarom onmogelijk. Dit betekent in 2004 het einde van Export Mouterij Nederland.

Restauratie en herbestemming tot Moutenoort

De meeste bouwwerken van het complex zijn intussen gesloopt en vervangen door nieuwbouwwoningen. De crisis in het vastgoed (2008-2016) vertraagde de woningbouw overigens fors. Drie panden zijn bewaard gebleven vanwege hun industriële uitstraling en historische karakter: de Kuiperij (1899), de Mouterij (1864) en het Brouwershuis (1864). 

De drie gebouwen zijn door BOEi gerestaureerd en herbestemd tot vier woningen met een industrieel karakter.  Eén woning is tevens bedrijfsruimte voor de makelaar die BOEi ondersteunde bij de verkoop van de woningen.

In Beeld: 

  • Oude Mouterij
  • Oude Mouterij
  • Oude Mouterij Wageningen

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Van Swaay Projectontwikkeling BV,  Volker Wessels Vastgoed BV en gemeente Wageningen; de ontwikkelcombinatie die het gebied om de gebouwen die behouden zijn ontwikkelde, Volker Wessels 

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >