Nederlands grootste klooster wordt Erfgoedhuis

Project

Onze Lieve Vrouw ter Eem klooster
Plaats
Amersfoort
Bouwjaar
1931
Type
Religieus
Rol BOEi
Adviseur
Status
In ontwikkeling

Nederlands grootste klooster wordt Erfgoedhuis

Aan de rand van Amersfoort in een prachtige bosrijke omgeving staat het grootste kloostercomplex van Nederland. Dit oorspronkelijke meisjesinternaat wacht al jaren op een definitieve herbestemming en deze gaat er binnenkort komen: het hart van het klooster huist diverse organisaties die zich bezig houden met erfgoed, waaronder BOEi. 

OLV Ter Eem Amersfoort

Geschiedenis van het Klooster

Het Onze Lieve Vrouw Ter Eem klooster in Amersfoort is een complex met voormalige klooster- en schoolgebouwen, oorspronkelijk gebouwd als meisjesinternaat in 1931. De meisjes op het internaat kregen les van de zusters van de congregatie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort en woonden met de zusters in het complex. In de opvolgende decennia volgden diverse uitbreidingen en fusies. Na de sluiting van het meisjesinternaat in 1981 werden schoolgebouwen verhuurd en gebruikt als conferentiecentrum, door een ROC en een kinderdagverblijf. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw met kapel, kloosterhof, keuken, keukenhof, recreatiezaal, eetzalen en een diensthof, met diverse binnenhoven en een rectorswoning. Het rijksmonument is een zeldzaam voorbeeld van een groot kloostercomplex in de traditionalistische bouwstijl uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

 

Herbestemming OLV Ter Eem

De laatste zusters verlieten het klooster in 2008 en in 2009 kocht Amvest het complex om het te herbestemmen. Omdat dit aanvankelijk lastig bleek besloot Amvest  delen van het klooster tijdelijk verhuren aan diverse bedrijven, waaronder BOEi, de Nationale Monumentenorganisatie en Stichting Nederland Monumentenland, diverse kinderdagverblijven, een kerk en een onderwijsinstelling. Tegelijkertijd werd gezocht naar functies en gebruikers om het klooster een duurzame toekomst en exploitatie te kunnen geven. Eind 2016 is besloten om het hart van het OLV ter Eem klooster te transformeren tot Nationaal Erfgoedhuis Onze Lieve Vrouw ter Eem (NEO): een cluster van ondernemingen en organisaties die zich bezighouden met erfgoed.

BOEi is bij dit project betrokken als adviseur, zowel bij de onderzoeksfase als bij de restauratie en herbestemming.

In Beeld: 

  • OLV Ter Eem Amersfoort
  • OLV Ter Eem Amersfoort
  • OLV Ter Eem Amersfoort
  • OLV Ter Eem Amersfoort
  • OLV Ter Eem Amersfoort
  • BOEi kantoor
  • BOEi kantoor
  • BOEi kantoor
  • OLV Ter Eem Amersfoort
  • OLV Ter Eem Amersfoort

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten