Dorst naar dienstbaarheid

Project

Oasen Schuwacht
Plaats
Krimpen aan de Lek
Bouwjaar
1908
Type
Industrieel
Rol BOEi
Adviseur

Dorst naar dienstbaarheid

Aan de rand van Krimpen aan de Lek ligt het eerste drinkwaterleidingbedrijf van Nederland dat meerdere gemeentes van schoon drinkwater voorzag. Het complex bestaat uit diverse kenmerkende gebouwen die inmiddels na jaren trouwe dienst niet meer nodig zijn in het waterzuiveringsproces. Eigenaar Oasen zoekt een tweede leven voor de monumentale gebouwen en vroeg BOEi de mogelijkheden te onderzoeken.

Geschiedenis van Oasen Schuwacht

Voor de komst van het drinkwaterleidingbedrijf waren de inwoners van de Krimpenerwaard voor hun drinkwater aangewezen op waterputten, sloten of de Lek. In de tweede helft van de 19e eeuw groeide het besef dat het welzijn van de bevolking samenhing met de drinkwaterkwaliteit. Hierop begon men technieken te ontwikkelen om water in grote hoeveelheden te filteren en distribueren. 

In juni 1908 werd in Krimpen aan de Lek besloten een drinkwaterleidingbedrijf met distributienet aan te leggen. Om dit voor een relatief kleine gemeenschap te kunnen realiseren werd er samengewerkt met de naburige gemeenten Krimpen aan den IJssel en Lekkerkerk. Het was voor het eerst in Nederland dat er gekozen werd voor een intergemeentelijke drinkwatervoorziening.

De watertoren en bijbehorende dienstgebouwen (waaronder het filtergebouw, pompgebouw en de dienstwoning) zijn gebouwd in 1910 in traditioneel ambachtelijke stijl. Sindsdien is het terrein vele malen uitgebreid. Inmiddels hebben de oude gebouwen een ondergeschikte rol gekregen in het proces. De watertoren is begin jaren 90 buiten werking gesteld en in 1999 verkocht omdat de functie van de toren inmiddels overgenomen was door automatische pompen. Op dit moment hebben het pompgebouw, de dienstwoning en het filtergebouw geen functie en staan ze leeg.

Een tweede leven?

Eigenaar Oasen heeft BOEi gevraagd de mogelijkheden voor herbestemming nader te onderzoeken. Een van de mogelijkheden is om in de monumentale gebouwen de geschiedenis van de waterwinning in dit gebied onder de aandacht te brengen, wellicht in combinatie met een maatschappelijke of commerciële functie.

In Beeld: 

  • Oasen Schuwacht
  • Oasen Schuwacht
  • Oasen Schuwacht
  • Oasen Schuwacht
  • Oasen Schuwacht

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >