Project
Stoomgemaal de TuutDe Tuut: industrieel erfgoed in bedrijf
Aan de Maas bij het Gelderse Appeltern ligt een volledig gerestaureerd gemaal. Het Stoomgemaal de Tuut is een origineel en nog werkend gemaal. De geschiedenis van de sleutel tot de industriële revolutie is hier dan ook nog volop te beleven. In het mooie gebied rondom het gemaal zijn diverse fiets- en wandelroutes.

Geschiedenis van Stoomgemaal de Tuut
Stoomgemaal de Tuut werd in 1918 in Appeltern geopend. Tientallen jaren lang was het een van de gemalen die in het land van Maas en Waal voor de afwatering zorgden. Het stoomgemaal werd in 1967 stilgelegd en de bemaling werd overgenomen door dieselgemaal Bloemers.
In 1984 werd de rijksmonumentale Tuut gekocht door Monumentenstichting Baet en Borgh. De stichting werkte jarenlang aan de restauratie van het industriële erfgoed en heropende het gemaal in 2001 als museum. Tegenwoordig is Stoomgemaal de Tuut het enige nog werkende, intacte en originele stoomgemaal in het land van Maas en Waal.
Een blik op de toekomst
BOEi is gevraagd om een transformatieplan op te stellen voor het stoomgemaal de Tuut. Sinds 1983 zetten vrijwilligers zich in voor de restauratie van de monumentale gebouwen en machines. Deze restauratie nadert haar einde en de museale functie van het gemaal krijgt nu een prominentere rol. Voor deze transformatie is een reorganisatie en een kostendekkende en duurzame exploitatie nodig.
BOEi heeft onder andere een SWOT-analyse uitgevoerd om meer inzicht te geven in de mogelijkheden voor het museum en de gebouwen. In deze analyse worden de interne sterktes en zwaktes en de externe kansen en bedreigingen bekeken. Hierbij is de aanwezige technische deskundigheid bijvoorbeeld een duidelijke sterkte en bieden nieuwe doelgroepen nieuwe kansen.
Deze uitkomsten kan de stichting gebruiken om een verdere strategie te bepalen. Ook heeft BOEi onderzoek gedaan naar soortgelijke musea ter vergelijking, naar de financiële mogelijkheden en risico’s en naar de staat van de gebouwen en machines.