De Tuut: industrieel erfgoed in bedrijf

Project

Stoomgemaal de Tuut
Plaats
Appeltern
Bouwjaar
1918
Type
Industrieel
Rol BOEi
Adviseur

De Tuut: industrieel erfgoed in bedrijf

Aan de Maas bij het Gelderse Appeltern ligt een volledig gerestaureerd gemaal. Het Stoomgemaal de Tuut is een origineel en nog werkend gemaal. De geschiedenis van de sleutel tot de industriële revolutie is hier dan ook nog volop te beleven. In het mooie gebied rondom het gemaal zijn diverse fiets- en wandelroutes.

Stoomgemaal de Tuut

Geschiedenis van Stoomgemaal de Tuut

Stoomgemaal de Tuut werd in 1918 in Appeltern geopend. Tientallen jaren lang was het een van de gemalen die in het land van Maas en Waal voor de afwatering zorgden. Het stoomgemaal werd in 1967 stilgelegd en de bemaling werd overgenomen door dieselgemaal Bloemers. 

In 1984 werd de rijksmonumentale Tuut gekocht door Monumentenstichting Baet en Borgh. De stichting werkte jarenlang aan de restauratie van het industriële erfgoed en heropende het gemaal in 2001 als museum. Tegenwoordig is Stoomgemaal de Tuut het enige nog werkende, intacte en originele stoomgemaal in het land van Maas en Waal.

Een blik op de toekomst

BOEi is gevraagd om een transformatieplan op te stellen voor het stoomgemaal de Tuut. Sinds 1983 zetten vrijwilligers zich in voor de restauratie van de monumentale gebouwen en machines. Deze restauratie nadert haar einde en de museale functie van het gemaal krijgt nu een prominentere rol. Voor deze transformatie is een reorganisatie en een kostendekkende en duurzame exploitatie nodig. 

BOEi heeft onder andere een SWOT-analyse uitgevoerd om meer inzicht te geven in de mogelijkheden voor het museum en de gebouwen. In deze analyse worden de interne sterktes en zwaktes en de externe kansen en bedreigingen bekeken. Hierbij is de aanwezige technische deskundigheid bijvoorbeeld een duidelijke sterkte en bieden nieuwe doelgroepen nieuwe kansen.

Deze uitkomsten kan de stichting gebruiken om een verdere strategie te bepalen. Ook heeft BOEi onderzoek gedaan naar soortgelijke musea ter vergelijking, naar de financiële mogelijkheden en risico’s en naar de staat van de gebouwen en machines.

In Beeld: 

  • Stoomgemaal de Tuut
  • Stoomgemaal de Tuut
  • Stoomgemaal de Tuut
  • Stoomgemaal de Tuut
  • Stoomgemaal de Tuut
  • Stoomgemaal de Tuut
  • Stoomgemaal de Tuut

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >