Tweede kans voor het Ketelhuis in Losser

Project

Ketelhuis Losser
Plaats
Losser
Bouwjaar
1926
Type
Industrieel
Rol BOEi
Eigenaar
Website
Stichting de Kringloop
Status
Verkocht

Tweede kans voor het Ketelhuis in Losser

Gelegen in het oosten van Twente speelde Losser een belangrijke rol in de Nederlandse textielindustrie. Al lopend door het dorp komt u verschillende monumenten tegen die aan die tijd herinneren. Het bakstenen Ketelhuis op bedrijventerrein de Pol is er daar één van. Het industriële monument heeft na een intensieve restauratie een toepasselijke tweede kans gekregen. Het fungeert nu namelijk als kringloopwinkel, waar eveneens oude spullen wachten op een tweede leven.

Historie van het Losserse Ketelhuis

Het Ketelhuis in Losser is onderdeel van de textielfabriek Van Heek en werd gebouwd tussen 1926 en 1928. In de fabriek van Ludwig van Heek werden weefgarens, tricotagegarens en verbandgaas geproduceerd. Het complex werd gebouwd naar ontwerp van de bekende Enschedese architect Arend Beltman. Het Ketelhuis bestaat uit een kolenbunker, het pomplokaal, de smederij en het ketelhuis zelf. Daarnaast wasrener nog een machinekamer en een schoorsteen. In het ketelhuis werd door de verbranding van de kolen stoom opgewekt voor warmte en het aandrijven van de machines.

Restauratie en herbestemming

Na een felle brand in 2001 stond het Ketelhuis enkele jaren leeg. Daarvoor was het in gebruik als muziekstudio, sportschool en timmerwerkplaats. BOEi heeft het ketelhuis in 2008 overgenomen van de gemeente. In 2011 is het volledige casco van het gebouw gerestaureerd en stond het een aantal jaren leeg in afwachting op de nieuwe huurders. Sinds 2013 wordt het ketelhuis gehuurd door Stichting de Kringloop.

In Beeld: 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Losser, Provincie Overijssel, RCE, Provincie Overijssel

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >