Kantoren in de watertoren

Project

Watertoren
Plaats
's-Hertogenbosch
Bouwjaar
1885
Type
Industrieel
Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar, Verhuurder
Investering
€2 400 000
Website
Café Herman

Kantoren in de watertoren

Deze watertoren in Den Bosch werd in 1885 gebouwd naar ontwerp van J. Kalff, de toenmalige directeur van de gemeentewerken. Bovenin de toren zijn nog altijd de twee stalen rechthoekige waterreservoirs met leidingen en afsluiters aanwezig. Door de restauratie en herbestemming zijn in de watertoren unieke en representatieve kantoorruimtes gerealiseerd. De toren is gelegen aan de Hinthamerstraat, een van de oudste straten in de binnenstad van Den Bosch.

Historie van de watertoren in Den Bosch

Halverwege de 19e eeuw werden in Nederland de eerste watertorens gebouwd. Door de dreiging van een cholera-epidemie in 1883 besloot de gemeenteraad van Den Bosch in 1885 tot de aanleg van een drinkwaterleiding, waartoe ook een watertoren behoorde. De toenmalige directeur van de gemeentewerken J. Kalff was de architect van de 33 meter hoge, rechthoekige toren. Op de hoeken zijn in 2014 de pinakels teruggebracht die in de jaren 50 om onbekende redenen werden weggehaald.

De Bossche watertoren heeft door de zware hoeksteunberen en de kantelen het karakter van een burcht. Die vorm werd gekozen vanwege de ligging in de directe nabijheid van de stadsmuren, die in die tijd nog van groot strategisch belang waren. Boven de toegangsdeuren staat in tegeltableau het wapen van de gemeente 's-Hertogenbosch. De watertoren heeft bovenin nog steeds twee ijzeren rechthoekige reservoirs met elk een capaciteit van 180 m³.

Herbestemming van de watertoren

De watertoren van Den Bosch verloor in 1975 zijn oorspronkelijke functie. Tot aan de eeuwwisseling vonden verschillende maatschappelijke instellingen en kunstenaars een plek in het rijksmonument dankzij de inbouw van extra verdiepingsvloeren. In de loop der jaren is de watertoren intern teruggebracht tot zijn oorspronkelijke schoonheid. Ook zijn er tijdens de herbestemming een lift, een nieuwe trap en negen extra ramen geplaatst. De vijf exclusieve kantoorruimtes die zijn gerealiseerd profiteren zo van een makkelijke bereikbaarheid en volop daglicht. Op de begane grond van de watertoren zit horecagelegenheid Café Herman 

In Beeld: 

  • Watertoren Den Bosch
  • Watertoren Den Bosch
  • Watertoren Den Bosch
  • Watertoren Den Bosch

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Sint Anna ter Muiden Religieus

kerk met toren Sint Anna ter Muiden

Historisch baken op de grens met België

Bekijk dit Project >