Opnieuw onderdak in het Juvenaat

Project

Juvenaat St. Stanislaus
Plaats
Zevenaar
Bouwjaar
1927
Type
Religieus
Rol BOEi
Adviseur

Opnieuw onderdak in het Juvenaat

Wie zich als jongen wilde voorbereiden op het leven als kloosterling, doorliep daarvoor vaak eerst het juvenaat. Bijvoorbeeld nabij het Grimbornhof aan de rand van Zevenaar, een groot complex waar de afgelopen eeuw vele jongeren zijn opgeleid. Het Juvenaat in Zevenaar beschikte daarbij over een botanische tuin van vier hectare met monumentale bomen.

Juvenaat St. Stanislaus

Geschiedenis van het Juvenaat in Zevenaar

Het katholieke juvenaat St. Stanislaus voor jongens in Zevenaar werd in 1927 opgericht door de Broeders van Maastricht. Al twee jaar na de opening werd het complex aangepast en uitgebreid met een extra vleugel voor speel- en slaapzalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Juvenaat in 1942 gevorderd voor de huisvesting van 400 Duitse soldaten. 

Hierna werd het gebouw opnieuw voor onderwijs gebruikt: eerst als seminarie, later als schippersinternaat, ULO en in 1965 als vakschool. De broeders verlieten in 1969 het gebouw maar ook daarna werd het gebouw gebruik voor onderwijshuisvesting. In 2001 is het complex gekocht door Baston Wonen met het plan om woningen in dit religieuze erfgoed te realiseren.

Haalbaarheidsonderzoek voor het Juvenaat

In het kader van de haalbaarheid van de beoogde herbestemming heeft BOEi een Quickscan uitgevoerd voor de zuidvleugel van het Juvenaat. Deze vleugel wordt mogelijk herbestemd ten behoeve van sociale woningen. BOEi is gevraagd een uiteenzetting te geven over de monumentale waarde van de zuidvleugel. Hierbij is onderzoeksbureau BBA gevraagd een waardenstelling uit te voeren. Dit onderzoek geeft een zeer gedetailleerd beeld van de aanwezige monumentale waarden. 

Hieruit is af te leiden welke onderdelen van het pand absoluut behouden moeten worden en welke delen zonder problemen aangepast kunnen worden of weg mogen. Met dit in het achterhoofd zijn meerdere varianten voor de indeling in appartementen uitgewerkt. De financiële haalbaarheid van de verschillende indelingen is getest en de resultaten zijn met een aanbeveling gepresenteerd aan Baston Wonen.

In Beeld: 

  • Juvenaat St. Stanislaus
  • Juvenaat St. Stanislaus
  • Juvenaat St. Stanislaus
  • Juvenaat St. Stanislaus
  • Juvenaat St. Stanislaus

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >