Project
St. JosephkerkNieuwe kansen voor de St. Josephkerk in Kaatsheuvel
Buiten het centrum van het Brabantse Kaatsheuvel ligt in de wijk d’Oude Omdraaier de St. Josephkerk. De voormalige parochiekerk is inmiddels gesloten maar vormt een belangrijke uitdrukking van de katholieke geloofsbeleving tijdens het Interbellum, de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Historie van de St. Josephkerk
Na de Eerste Wereldoorlog nam het aantal parochies in Nederland in korte tijd enorm toe. Rondom al deze nieuwe kerken werden wijken ingericht als zogenaamde parochiewijken. De kerk vormde hierbij zowel een visueel als een sociaal middelpunt.
De architect die de in 1936 geopende St. Josephkerk ontwierp was C.H. de Bever, die zich duidelijk liet inspireren door de vroegchristelijke basilica. Hij koos in zijn ontwerp voor een harmonische T-vormige basiliek in traditionalistische stijl.
De St. Josephkerk in Kaatsheuvel werd ruim 69 jaar gebruikt voor de eredienst, totdat de parochiekerk in 2005 de deuren sloot. Een deel van het interieur is destijds al verwijderd en enkele jaren dreigde het religieus erfgoed zelfs geheel gesloopt te worden. In 2010 kreeg de St. Josephkerk echter alsnog de status van rijksmonument.
Onderzoek naar herbestemming
Na de benoeming tot rijksmonument heeft BOEi onderzoek gedaan naar mogelijke herbestemmingen van de kerk en de haalbaarheid daarvan. Diverse kandidaten zijn uitgebreid geïnterviewd en de mogelijkheden van het gebouw zelf zijn zorgvuldig onderzocht. Ook is gekeken naar de verschillende kansen in de markt.