Project
Heilige AdrianuskerkHeilige Adrianuskerk opnieuw een centraal middelpunt
Maar liefst de helft van de kerken in Noord-Brabant zal de komende tien jaar zijn oorspronkelijke functie verliezen, zo is de verwachting. Het gaat om oude gebouwen met een verhaal, die vaak een prominente plek innemen binnen een stad of dorp.
Kerken liggen doorgaans centraal in het dorp vanwege de centrale functie, zowel symbolisch als wat betreft bereikbaarheid. De Heilige Adrianuskerk in Noord-Brabantse Esbeek is hier een goed voorbeeld van.


Historie van de Heilige Adrianuskerk
De Heilige Adrianuskerk in Esbeek is van oorsprong een neogotische kerk in Esbeek, gebouwd in 1888. De kerk in zijn huidige vorm is gebouwd in 1937 en dankt zijn naam aan de Heilige Adrianus van Hilvarenbeek. Deze uit Esbeek afkomstige priester is in 1572 opgehangen door de geuzen in Gorkum.
Het religieuze erfgoed behoort tot de Parochie Heilige Norbertus en valt onder het bisdom ’s-Hertogenbosch. De laatste decennia liep het aantal kerkgangers terug en in 2013 besloot het bisdom diverse parochies te fuseren. Als gevolg hiervan werd de Adrianuskerk aan de eredienst onttrokken en gesloten. Verkoop van het gebouw was voor de parochie de logische vervolgstap.
Herbestemming van de Adrianuskerk
Als gevolg van deze ontwikkelingen werd de Coöperatie Esbeek opgericht. Een uniek verband van lokale bewoners, dat samen op zoek ging naar een nieuwe bestemming voor de kerk. De voorkeur ging uit naar een Samenwijs Accommodatie. Dit is een complex waarin een basisschool, kinderopvang en peuterspeelzaal samen gevestigd zijn. In Esbeek is sprake van vergrijzing en geschikt basisonderwijs is van groot belang om jonge gezinnen aan te trekken.
BOEi heeft hierbij verschillende overleggen gevoerd met de betrokken partijen en de uitgangspunten en kaders voor de herbestemming uitgewerkt. Belangrijk is dat de kerk opnieuw een maatschappelijke functie krijgt. Om te achterhalen of dit haalbaar is heeft BOEi eerst onderzoek gedaan naar de locatie, de omgeving en de toekomstige gebiedsontwikkeling.
Ook is naar het pand zelf gekeken: kan er bijvoorbeeld ontwerptechnisch wel een school in? Denk aan de isolatie van het gebouw, de hoeveelheid daglicht die binnenvalt en of een school qua oppervlakte, hoogte en indeling überhaupt wel in de kerk past.
Er zijn vervolgens drie scenario’s uitgewerkt en onderzocht op haalbaarheid. De scenario’s zijn financieel onderzocht en de conclusie hiervan is met aanbevelingen teruggekoppeld naar Coöperatie Esbeek.