Nieuwe functie voor de paviljoens van Groot Schuylenburg

Project

Groot Schuylenburg
Plaats
Apeldoorn
Bouwjaar
1907
Type
Maatschappelijk
Rol BOEi
Adviseur

Nieuwe functie voor de paviljoens van Groot Schuylenburg

Het grote terrein van zorginstelling ’s Heeren Loo in Apeldoorn bestaat uit diverse paviljoens. Het centrum, met de naam Groot Schuylenburg, was oorspronkelijk een psychiatrische inrichting en heeft meer dan honderd jaar later nog altijd een functie in de zorg. Het is nu een instelling voor mensen met een geestelijke of verstandelijke beperking. Op het terrein zijn diverse leegstaande monumenten te vinden, waarvoor BOEi onderzoek heeft gedaan naar de herbestemmingsfunctie.

Groot Schuylenburg

Geschiedenis van Groot Schuylenburg

Groot Schuylenburg begon als de joodse psychiatrische inrichting onder de naam Het Apeldoornse Bosch. Dit was vanaf 1907 een van de grootste instellingen voor geesteszieken in Nederland. Tijdens de oorlog vond er vanuit de inrichting een grootschalige deportatie plaats van joodse patiënten en verplegend personeel.

In 1952 werd ’s Heeren Loo de nieuwe eigenaar en werden de leegstaande gebouwen omgedoopt tot Groot Schuylenburg. Het complex werd een christelijk centrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanaf de jaren tachtig werden veel van de oude gebouwen vervangen door nieuwe paviljoenen. 

De overgebleven vooroorlogse gebouwen hebben bijna allemaal de status van rijksmonument. Twee van deze gebouwen staan op de lijst voor herbestemming. Allereerst de linnenkamer in het oorspronkelijke wasgebouw, nu Gebouw A genoemd. Daarnaast staat ook de schuilhut (Gebouw B) op de lijst, dat voorheen dienst deed als keuken en woongebouw voor het personeel.

Mogelijkheden voor herbestemming?

De eigenaar heeft BOEi gevraagd om te onderzoeken of een mogelijke kantoorfunctie met bijeenkomstruimten te realiseren is in een van de twee of beide gebouwen. De gebouwen zijn zeer karakteristiek, liggen mooi in het zicht langs een van de belangrijkste uitvalswegen van Apeldoorn en lenen zich voor diverse functies. Het onderzoek biedt de eigenaar een realistisch en helder inzicht in de herbestemmingsmogelijkheden en daarbij horende financiële consequenties.

In Beeld: 

  • Groot Schuylenburg
  • Groot Schuylenburg
  • Groot Schuylenburg
  • Groot Schuylenburg
  • Groot Schuylenburg
  • Groot Schuylenburg

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Sint Anna ter Muiden Religieus

kerk met toren Sint Anna ter Muiden

Historisch baken op de grens met België

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Hazemeyer Hengelo Industrieel

Hazemeijer

Een fabriek vol creativiteit

Bekijk dit Project >