Frisse wind door het oude Slachthuis

Project

Slachthuis
Plaats
Tiel
Bouwjaar
1932
Type
Industrieel
Rol BOEi
Adviseur
Website
StadsTV Tiel

Frisse wind door het oude Slachthuis

In december 2015 werd het oude Slachthuis in Tiel na een grondige restauratie eindelijk feestelijk heropend. In de jaren ervoor stond het lange tijd leeg en raakte het steeds verder in verval. Samen met de gemeente Tiel, de provincie Gelderland en de particuliere eigenaar heeft BOEi zich ingezet voor de herbestemming van dit rijksmonument. En met succes, want tegenwoordig doet dit industriële erfgoed dienst als multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw voor MKB’ers.

Slachthuis voorSlachthuis na

Historie van het Slachthuis in Tiel

In 1870 werd het in Nederland verplicht om de slacht onder toezicht te voltrekken in openbare slachthuizen. Mede als gevolg van deze regelgeving werd in 1932 het Slachthuis in Tiel geopend. In de loop der jaren werd het gebouw geleidelijk uitgebreid, met onder meer een laboratorium, een winkel en een directeurskamer.

Het monumentale pand aan de J.D. van Leeuwenstraat deed tot 1995 dienst als slachthuis. Een openbare aanbesteding leverde daarna helaas geen geïnteresseerden voor het pand op. Uiteindelijk heeft Branco de Lange, eigenaar van het aangrenzende autobedrijf, het Slachthuis gekocht. Zo kon met subsidie vanuit de provincie de voormalige slachterij worden gerestaureerd, gericht op een toekomstbestendige herbestemming.

Bedrijfsruimtes in het Slachthuis

Op 1 december 2015 opende het Slachthuis in Tiel opnieuw haar deuren. Na een grondige restauratie onder toezicht van de monumentencommissie vervult het pand nu een waardevolle functie als bedrijfsverzamelgebouw. Er zijn verschillende kantoorruimtes, bedrijfsunits en opslagruimtes te huur. De opening was een feestelijke gebeurtenis, waarbij zowel afgevaardigden van de provincie Gelderland als de gemeente Tiel aanwezig waren.

In Beeld: 

  • Slachthuis
  • Slachthuis
  • Slachthuis
  • Slachthuis
  • Slachthuis
  • Slachthuis

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

BOEi, Gemeente Tiel, Provincie Gelderland

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >