Project
Frederik Hendrik KazerneDe Frederik Hendrik Kazerne weer in Vughtse dienst
Aan de Loyolalaan in Vught staan nog vijf overgebleven gebouwen van ‘de Freek’, zoals de voormalige Frederik Hendrik Kazerne ook wel wordt genoemd. Inmiddels is het terrein van de kazerne herontwikkeld tot de nieuwe woonwijk Stadshouderspark en zijn de oude gebouwen herbestemd. Het militaire erfgoed blijft zo op een bijzondere manier dienstbaar aan de maatschappij.


Historie van de Frederik Hendrik Kazerne
De Frederik Hendrik Kazerne werd in 1936 gebouwd voor het Eskadron Pantserwagens. De kazerne is door verschillende eenheden van het Nederlandse leger gebruikt, waaronder de huzaren-motorrijders. Tijdens de Duitse bezetting zaten de SS, de Landwacht, de Landstorm en de Jeugdstorm in de gebouwen.
Na de bevrijding bood de kazerne weer onderdak aan de Stoottroepen, infanterie-eenheden en een genieschool van het Nederlandse leger. In de jaren 70 waren er diverse protestdemonstraties van de manschappen tegen de slechte kwaliteit van het eten, de onhygiënische toestand van de eetzaal en huisvestingsproblemen.
Spectaculair was de wapendiefstal van 62 pistoolmitrailleurs en pistolen in 1981, een zaak die pas elf jaar later opgelost werd. Tegen het einde van de twintigste eeuw werd het steeds stiller op de kazerne en in 2004 was terrein niet meer in gebruik. Het Rijk ging op zoek naar een koper.
Herbestemming van de Vughtse kazerne
De kazerne werd verkocht aan de gemeente Vught die in 2006 een prijsvraag uitschreef voor de herontwikkeling van het kazerneterrein. Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (nu BPD) werd samen met BOEi de winnaar dankzij een ambitieus woningbouwplan genaamd het ”Stadhouderspark”.
Het grootste deel van de kazernegebouwen is gesloopt door de gemeente. Gespaard werden onder meer het wachtgebouw met klokkentoren (het Bureel), twee legeringsgebouwen, de vroegere ingang aan de Loyolalaan en het koepelgebouw met koperen dak (de officiersmes).
BOEi was als adviseur en ontwikkelaar betrokken bij de restauratie en herbestemming van het Bureel tot gezondheidscentrum en het koepelgebouw tot koffie en theehuisje.
In Beeld:
Dit project is mede mogelijk gemaakt door
gemeente Vught, BPD