Project
Dudok badhuisBijzonder badhuis in Hilversum-Zuid
Het gebeurt niet vaak dat een complete buurt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt aangewezen als beschermd stadsgezicht. Die eer viel wel ten deel aan de wijk Hilversum-Zuid, ontworpen volgens de tuinstadgedachte van W.M. Dudok. Aan de Meidoornstraat in deze bijzondere wijk is het badhuis te vinden, een van de vele monumenten in een gebied van grote nationale waarde.

Geschiedenis van het badhuis in Hilversum
Tot ver in de jaren 60 waren er in Nederland nog huizen zonder badkamer. De bewoners hiervan gingen voor hun wekelijkse wasbeurt naar een badhuis of wasten zich in een tobbe.
Het badhuis in Hilversum uit 1920-1921 is onderdeel van een gemeentelijk woningbouwcomplex. Het is ontworpen door architect en stedenbouwkundige W.M. Dudok. Hij was verantwoordelijk voor het uitbreiden van Hilversum-Zuid.
Het Dudok badhuis heeft twee entrees: een voor mannen en een voor vrouwen. Bezoekers kregen bij binnenkomst zeep en een handdoek. Na afloop verlieten de schoon gewassen buurtbewoners het badhuis weer via de achterkant. Sinds 1975 is het gebouw niet meer in gebruik als badhuis, maar deed het nog wel dienst als fysiotherapiepraktijk.
Herbestemming van het badhuis
In de loop der jaren zijn er al verschillende plannen voor het Hilversumse badhuis onderzocht. Hieruit bleek bijvoorbeeld al dat het financieel niet mogelijk is om een hammam te beginnen in het rijksmonument. BOEi is vervolgens gevraagd om de haalbaarheid van herbestemming tot woongebouw te onderzoeken. Dit bleek bouwkundig goed mogelijk, maar financieel niet realistisch.