Bijzonder badhuis in Hilversum-Zuid

Project

Dudok badhuis
Plaats
Hilversum
Bouwjaar
1920
Type
Maatschappelijk
Rol BOEi
Adviseur

Bijzonder badhuis in Hilversum-Zuid

Het gebeurt niet vaak dat een complete buurt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt aangewezen als beschermd stadsgezicht. Die eer viel wel ten deel aan de wijk Hilversum-Zuid, ontworpen volgens de tuinstadgedachte van W.M. Dudok. Aan de Meidoornstraat in deze bijzondere wijk is het badhuis te vinden, een van de vele monumenten in een gebied van grote nationale waarde.

Dudok badhuis

Geschiedenis van het badhuis in Hilversum

Tot ver in de jaren 60 waren er in Nederland nog huizen zonder badkamer. De bewoners hiervan gingen voor hun wekelijkse wasbeurt naar een badhuis of wasten zich in een tobbe.

Het badhuis in Hilversum uit 1920-1921 is onderdeel van een gemeentelijk woningbouwcomplex. Het is ontworpen door architect en stedenbouwkundige W.M. Dudok. Hij was verantwoordelijk voor het uitbreiden van Hilversum-Zuid.

Het Dudok badhuis heeft twee entrees: een voor mannen en een voor vrouwen. Bezoekers kregen bij binnenkomst zeep en een handdoek. Na afloop verlieten de schoon gewassen buurtbewoners het badhuis weer via de achterkant. Sinds 1975 is het gebouw niet meer in gebruik als badhuis, maar deed het nog wel dienst als fysiotherapiepraktijk.

Herbestemming van het badhuis

In de loop der jaren zijn er al verschillende plannen voor het Hilversumse badhuis onderzocht. Hieruit bleek bijvoorbeeld al dat het financieel niet mogelijk is om een hammam te beginnen in het rijksmonument. BOEi is vervolgens gevraagd om de haalbaarheid van herbestemming tot woongebouw te onderzoeken. Dit bleek bouwkundig goed mogelijk, maar financieel niet realistisch. 

In Beeld: 

  • Dudok badhuis
  • Dudok badhuis
  • Dudok badhuis

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Hazemeyer Hengelo Industrieel

Hazemeijer

Een fabriek vol creativiteit

Bekijk dit Project >