Dijkmagazijn Elden: van redplaats tot recreatieplek

Project

Dijkmagazijn Elden
Plaats
Elden
Bouwjaar
1856
Type
Industrieel
Rol BOEi
Ontwikkelaar
Investering
€343 000

Dijkmagazijn Elden: van redplaats tot recreatieplek

Het dijkmagazijn Elden ligt in een bocht van de Rijn tussen Elden en Driel, waar de oude structuren van de dijken nog goed in het landschap zichtbaar zijn. Ook in het dijkmagazijn zelf is de eeuwenoude band met het water duidelijk terug te zien. Mede hierdoor en vanwege de mooie ligging is het een geliefde pleisterplaats bij fietsers en wandelaars.

Dijkmagazijn EldenDijkmagazijn Elden

Geschiedenis van dijkmagazijn Elden

In dijkmagazijnen werden materialen zoals kruiwagens, zandzakken en schoppen opgeslagen. Hiermee repareerde het dijkleger van jonge mannen uit de regio slechte plekken in de dijk, die ontstonden bij slecht weer en hoog water. Deze dijkmagazijnen staan om de 5 kilometer langs de Rijn, Waal en IJssel en werden ook wel noodhuizen genoemd. Het dijkmagazijn bij Elden is in 1856 gebouwd in opdracht van het Polderdistrict Over-Betuwe en was het eerste stenen dijkmagazijn in de omgeving van Arnhem. 

De functie van de dijkmagazijnen veranderde in de jaren 50 toen aannemers de dijken preventief gingen onderhouden. Toen in 1965 een centraal magazijn in Elst werd geopend verloor het dijkmagazijn Elden definitief haar functie. Bijzonder aan dit  dijkmagazijn is dat het na een verbouwing in 1948 ook als dienstwoning functioneerde. De kantonnier van het Polderdistrict woonde er toen lange tijd met zijn gezin. 

Veel meer over de geschiedenis van het dijkenmagazijn leest u hier

Herbestemming dijkmagazijn Elden

Van 2008 tot en met 2018 had BOEi het dijkmagazijn in bruikleen van Waterschap Rivierenland. In 2011 startte de Stichting Gelders Dijkenmagazijn een burgerinitiatief met als doel het exploitatie gereed maken van het dijkenmagazijn. De stichting was toen al een aantal jaar bezig in samenwerking met BOEi om het Dijkenmagaijn te behouden van de sloop en te restaureren. De stichting organiseerde ook regelmatig lezingen en klusdagen met vrijwilligers die in en om het dijkenmagazijn kwamen klussen. Stichting Dijkmagazijnen was verantwoordelijk voor het beheer en heeft het dijkmagazijn ingericht als bezoekerscentrum. Hier kreeg het publiek een kijkje in de geschiedenis van het water en de hoogwaterbescherming van nu. Daarnaast was het magazijn ook te huur als sfeervolle vergaderlocatie. In 2013 en 2014 deed het dienst als kantoor, vergaderruimte en informatiecentrum voor de aannemercombinatie GMB/Van Oord. Deze voerde het Ruimte voor de Rivierproject Stadsblokken Meinerswijk uit in opdracht van Rijkswaterstaat.

 

 

In Beeld: 

 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden
 • Dijkmagazijn Elden

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

BGLlogo_NIEUW_8.jpg, Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Bond Heemschut, Prins Bernhard Cultuurfonds, Waterschap Rivierenland, Stichting Gelders Dijkmagazijn, Gemeente Arnhem, BPD Cultuurfonds

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >