Project
Dijkmagazijn EldenDijkmagazijn Elden: van redplaats tot recreatieplek
Het dijkmagazijn Elden ligt in een bocht van de Rijn tussen Elden en Driel, waar de oude structuren van de dijken nog goed in het landschap zichtbaar zijn. Ook in het dijkmagazijn zelf is de eeuwenoude band met het water duidelijk terug te zien. Mede hierdoor en vanwege de mooie ligging is het een geliefde pleisterplaats bij fietsers en wandelaars.
Geschiedenis van dijkmagazijn Elden
In dijkmagazijnen werden materialen zoals kruiwagens, zandzakken en schoppen opgeslagen. Hiermee repareerde het dijkleger van jonge mannen uit de regio slechte plekken in de dijk, die ontstonden bij slecht weer en hoog water. Deze dijkmagazijnen staan om de 5 kilometer langs de Rijn, Waal en IJssel en werden ook wel noodhuizen genoemd. Het dijkmagazijn bij Elden is in 1856 gebouwd in opdracht van het Polderdistrict Over-Betuwe en was het eerste stenen dijkmagazijn in de omgeving van Arnhem.
De functie van de dijkmagazijnen veranderde in de jaren 50 toen aannemers de dijken preventief gingen onderhouden. Toen in 1965 een centraal magazijn in Elst werd geopend verloor het dijkmagazijn Elden definitief haar functie. Bijzonder aan dit dijkmagazijn is dat het na een verbouwing in 1948 ook als dienstwoning functioneerde. De kantonnier van het Polderdistrict woonde er toen lange tijd met zijn gezin.
Veel meer over de geschiedenis van het dijkenmagazijn leest u hier
Herbestemming dijkmagazijn Elden
Van 2008 tot en met 2018 had BOEi het dijkmagazijn in bruikleen van Waterschap Rivierenland. In 2011 startte de Stichting Gelders Dijkenmagazijn een burgerinitiatief met als doel het exploitatie gereed maken van het dijkenmagazijn. De stichting was toen al een aantal jaar bezig in samenwerking met BOEi om het Dijkenmagaijn te behouden van de sloop en te restaureren. De stichting organiseerde ook regelmatig lezingen en klusdagen met vrijwilligers die in en om het dijkenmagazijn kwamen klussen. Stichting Dijkmagazijnen was verantwoordelijk voor het beheer en heeft het dijkmagazijn ingericht als bezoekerscentrum. Hier kreeg het publiek een kijkje in de geschiedenis van het water en de hoogwaterbescherming van nu. Daarnaast was het magazijn ook te huur als sfeervolle vergaderlocatie. In 2013 en 2014 deed het dienst als kantoor, vergaderruimte en informatiecentrum voor de aannemercombinatie GMB/Van Oord. Deze voerde het Ruimte voor de Rivierproject Stadsblokken Meinerswijk uit in opdracht van Rijkswaterstaat.
In Beeld:
Dit project is mede mogelijk gemaakt door
, Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Bond Heemschut, Prins Bernhard Cultuurfonds, Waterschap Rivierenland, Stichting Gelders Dijkmagazijn, Gemeente Arnhem, BPD Cultuurfonds