Ringersfabriek Alkmaar: nieuw leven voor chocoladefabriek

Project

Chocoladefabriek Ringers
Plaats
Alkmaar
Bouwjaar
1920
Type
Industrieel
Rol BOEi
Adviseur
Website
Ringerskwartier
Status
In ontwikkeling

Ringersfabriek Alkmaar: nieuw leven voor chocoladefabriek

Na jaren van tijdelijke functies wordt de voormalige chocoladefabriek aan de Noorderkade in Alkmaar herbestemd. Vanaf de fabriek heb je prachtig uit over de binnenstad van Alkmaar. Het stoere gebouw wordt een plek waar mensen ontvangen kunnen worden en kunnen wonen. Na het strippen van het gebouw in 2017 is de verwachting dat in 2019 de restauratie zal beginnen.

Chocoladefabriek Ringers Ringers Chocoladefabriek Alkmaar

Een rijke historie

Voor Alkmaar was de Ringersfabriek altijd al van grote waarde. De chocoladefabriek had een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad. Ringers was een grote werkgever en zorgde bij honderden gezinnen voor brood op tafel en chocolade in de schalen. Soms werkten hele families in de fabriek, als inpakker, medewerker van de distributie of als chef van de bonbonafdeling. Ringers stond bekend om fijne chocolade, heerlijke kersenbonbons en suikerstukken. Het fabrieksterrein is in verschillende fasen gebouwd tussen 1920 en 1940. Halverwege de jaren ‘30 bereikte de fabriek haar economisch hoogtepunt toen ze veel exporteerde naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.  Het bedrijf werd in 1970 overgenomen door Droste, die al snel de productie in Alkmaar staakte. De fabriek werd de bekende woonwinkel Klercq, maar staat sinds het faillissement in 2008 leeg. Door de actie ‘Red Ringers’ van de Historische Vereniging Alkmaar in 2011-2012 (later voortgezet door Adapt!) is de fabriek gered van de sloophamer. Ondanks dat de chocoladefabriek niet bekend staat om zijn bijzondere architectuur, is hij sociaal-maatschappelijk en economisch van grote waarde geweest voor de ontwikkeling van Alkmaar. Verscheidene partijen werken nu samen aan de herontwikkeling van het gebied en de herbestemming van de fabriek.

De toekomst van de Ringersfabriek 

In april 2008 kocht Bouwfonds MAB de fabriek van beleggingsmaatschappij Unibail-Rodamco. In de plannen van Bouwfonds MAB vormde het Ringerscomplex het belangrijkste scharnier tussen de oude binnenstad en het nieuwe Alkmaar Overstad. De Gemeente Alkmaar wil het huidige bedrijventerrein Overstad verder ontwikkelen tot een levendige nieuwe stadswijk, met de Ringersfabriek als meest betekenisvolle plek. 

Inmiddels is AM RED eigenaar van de Ringersfabriek. BOEi ondersteunt bij de herbestemming met haar specifieke kennis over restauratie en herbestemming van industrieel erfgoed. Beoogde nieuwe functies van de Ringersfabriek zijn o.a. een foodhal, horeca en de ontwikkeling van appartementen. In 2016 heeft BOEi een met succes een crowdfunding campagne opgezet voor het restaureren van de gevelletters van de oude chocoladefabriek.

 

In Beeld: 

  • Chocoladefabriek Ringers
  • Chocoladefabriek Ringers
  • Chocoladefabriek Ringers
  • Chocoladefabriek Ringers
  • Chocoladefabriek Ringers
  • Ringers Chocoladefabriek Alkmaar
  • Ringers Chocoladefabriek Alkmaar
  • Ringers Chocoladefabriek Alkmaar

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >