Genieten van heerlijke bombazijntjes in de stadsbrouwerij van Oldenzaal

Project

Bombazijn Oldenzaal
Plaats
Oldenzaal
Bouwjaar
1887
Type
Industrieel
Rol BOEi
Ontwikkelaar
Investering
€267 000
Website
De Bombazijn
Status
Verkocht

Genieten van heerlijke bombazijntjes in de stadsbrouwerij van Oldenzaal

De Bombazijn in de binnenstad van Oldenzaal doet dienst als stadsbrouwerij. De omliggende historische tuinen worden momenteel in ere hersteld, waarna de gerestaureerd tuinen samen met de brouwerij worden opengesteld voor publiek. Hiermee vormt de Bombazijn het startpunt van de ontwikkeling van dit bijzondere deel van de historische stad Oldenzaal. 

Historie van de Bombazijn Oldenzaal

In de 18e en 19e eeuw was Oldenzaal een stad met veel kleine weverijen en spinnerijen. Voor al deze bedrijvigheid was opslag nodig en daarom waren er in de binnenstad diverse magazijnen gevestigd, waaronder de Bombazijn. De Bombazijn is het enige overgebleven magazijn en is waarschijnlijk vernoemd naar bombazijn, een sterke textielsoort voor werkkleding. 

Het gebouw in het oude centrum grenst aan de oude Palthe Tuin, een van de nutstuinen uit de ommuurde middeleeuwse stad. Nutstuinen werden gebruikt om de bevolking van voedsel te voorzien tijdens een vijandige belegering. Waarschijnlijk werd het magazijn ook gebruikt door de heer Palthe zelf, die een katoenspinnerij had op het naastgelegen perceel. Verder heeft de Bombazijn later nog dienst gedaan als slagerij, bakkerij en meest recentelijk als chocolaterie.

Nieuwe bestemming van de Bombazijn

Stichting Oldenzaalse Stadstuinen (S.O.S.) herstelt al decennia lang oude nutstuinen in de historische binnenstad van Oldenzaal. Na de restauratie vestigde zich in de Bombazijn een kleine stadsbrouwerij. Verder krijgt de Bombazijn diverse andere functies, onder meer als uitvalsbasis voor museum het Palthuis, ontvangstpunt voor stadsrondleidingen en locatie voor culturele manifestaties.   

BOEi was financier toen de Bombazijn in 2012 te koop stond, zodat Stichting Oldenzaalse stadstuinen verder kon werken aan de ontwikkeling en fondsenwerving. In 2016 is het gebouw definitief overgenomen door de S.O.S. 

In Beeld: 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Stichting Oldenzaalse Stadstuinen

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >