Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg

Project

Boerderij Mariënburg
Plaats
Maurik
Bouwjaar
1967
Type
Agrarisch
Rol BOEi
Adviseur

Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg

Middenin het groen bij het Gelderse Maurik ligt al meer dan honderd jaar een karakteristieke boerderij, ver van de doorgaande weg en omgeven met mysteries. Het verhaal gaat namelijk dat er een ondergrondse tunnel is, die van de monumentale boerderij naar de plaatselijke kapel loopt. 

De ingang van deze mogelijke tunnel is tot op heden echter nog niet ontdekt. Om te voorkomen dat de boerderij in de toekomst alleen nog in dit soort mooie verhalen te bewonderen is, voerde BOEi een haalbaarheidsonderzoek uit naar een mogelijke herbestemming.

Boerderij Mariënburg

Historie van Mariënburg

Boerderij Mariënburg is gelegen op het landgoed Mariënburg. Over de geschiedenis van het landgoed is weinig terug te vinden in de archieven. Volgens sommige bronnen stond er ooit een kasteel, anderen hebben het over een klooster. De T-boerderij die er nu staat is in ieder geval een typische hallenhuisboerderij. Dit type boerderij wordt ook wel een Saksische boerderij genoemd. Deze stijl is karakteristiek voor grote delen van Oost-Nederland en Noordwest-Duitsland. Kenmerkend is een rechthoekige plattegrond, met lange zijgevels en een hoog steil zadeldak.

Herbestemming van boerderij Mariënburg

De eigenaar van de boerderij en het landgoed is op zoek naar een nieuwe invulling voor het gebied. Hierbij is BOEi gevraagd om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de mogelijke herbestemming. 

Aan de hand van diverse gesprekken, brainstormsessies en een inventarisatie van de omgeving en het beleid van de gemeente en provincie is een aantal opties voor herbestemming naar voren gekomen. 

Zo is er bijvoorbeeld gekeken of het mogelijk is om een opvanglocatie voor asielzoekers op het landgoed te ontwikkelen, of om een aantal kasteelwoningen te realiseren. De meest haalbare opties zijn verder uitgewerkt en met aanbevelingen teruggekoppeld naar de opdrachtgever.

In Beeld: 

  • Boerderij Mariënburg
  • Boerderij Mariënburg
  • Boerderij Mariënburg

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >