Boerderij De Hoef: oude pracht tussen Utrechtse nieuwbouw

Project

Boerderij De Hoef
Plaats
Utrecht
Bouwjaar
1900
Type
Agrarisch
Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder
Investering
€450 000
Website
Boerderij De Hoef
Status
Verhuurd
Toevoegen wachtlijst

Boerderij De Hoef: oude pracht tussen Utrechtse nieuwbouw

Het gebied ten westen van Utrecht heeft de afgelopen 15 jaar een enorme transformatie ondergaan. Te midden van het nieuwe stedelijke gebied Leidsche Rijn staat een aantal overblijfselen uit de tijd toen een locatie als de woonwijk Terwijde ook nog echt een weide was. Eén daarvan is het agrarische monument Boerderij De Hoef, dat met zijn rijke historie een verbindende rol zal gaan vervullen in de nieuwbouwwijk.

Boerderij De Hoef

Geschiedenis van Boerderij De Hoef in Utrecht

Boerderij De Hoef is gebouwd in 1900 voor de familie van Beuningen en vermoedelijk ontworpen door architect G. van Weerden. Sindsdien is er eigenlijk nauwelijks sprake geweest van verbouwingen. De stalvensters werden in de jaren zestig of zeventig vervangen door betonnen exemplaren. Ook het woongedeelte werd enigszins gemoderniseerd.

De voorgevel van boerderij De Hoef is voor dit gebied relatief rijk uitgevoerd met sierankers en kunststeen. De boerderij staat op de kop van de kavel met het woongedeelte aan de kant van de weg. Aan de voorkant lag een moes- en siertuin. Op het erf staat naast de boerderij ook een wagenschuur en een hooiberg.

Herbestemming van De Hoef

Boerderij De Hoef biedt qua ruimte en ligging een ideale kans om voor de wijk een bijzondere plek te creëren. Het is voor Leidsche Rijn belangrijk dat de wijk een breder palet aan voorzieningen krijgt, waardoor de levendigheid en vitaliteit van dit deel van de stad worden vergroot. De boerderij met wagenschuur en hooibergbieden biedt daartoe alle mogelijkheden. Een sterke verbinding tussen wonen, cultuur en zorg, waarbij de functies niet naast elkaar opereren, maar met elkaar verweven zijn en elkaar zo versterken. 

De wagenschuur is verbouwd voor een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en is daarnaast een buitenschoolse opvang (BSO). In de boerderij zit nu een kerk, een uitvaartcentrum en ruimtes die gehuurd kunnen worden voor diverse wijkactiviteiten. De hooiberg wordt herbestemd naar een speeltuingebouw voor de aangrenzende 5.000 m² grote speeltuin. Het boerenerf wordt zo een cluster van verschillende maatschappelijke functies en de monumentale gebouwen worden weer dagelijks gebruikt. 

In Beeld: 

  • Boerderij De Hoef
  • Boerderij De Hoef
  • Boerderij De Hoef Speeltuingebouw
  • Boerderij De Hoef
  • Boerderij De Hoef
  • Boerderij De Hoef
  • Boerderij De Hoef
  • Boerderij De Hoef

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Provincie Utrecht, Elise Mathilde Fonds, K.F.Hein fonds, Gemeente Utrecht, Stichting Exploitatie Boerderij de Hoef, De Kootje Fundatiën

Wachtlijst

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >