Loftwoningen in de Bitterzoutloods van Ede

Project

Bitterzoutloods
Plaats
Ede
Bouwjaar
1926
Type
Industrieel
Rol BOEi
Adviseur
Website
Bitterzoutlofts
Status
Verkocht

Loftwoningen in de Bitterzoutloods van Ede

Langs de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem ligt op loopafstand van station Ede-Wageningen het ENKA-terrein. Het is een terrein van 40 hectare hoort bij een oude kunstzijdefabriek en telt diverse rijksmonumenten, waaronder de Westhal en het Kantinegebouw.

De Bitterzoutloods is ook één van die industriële monumenten. Architectenbureau Bokkers van der Veen Architecten heeft in de loods 15 loftwoningen gerealiseerd. Het is een bijzonder ruimtelijk woonproject geworden met zeer karakteristieke details. Door het begeleidingstraject dat met de koop gepaard ging heeft elke woning een uniek interieur.

Historie van de ENKA Bitterzoutloods

De Bitterzoutloods stamt uit 1926 en maakt deel uit van het voormalige ENKA Fabriekscomplex. Het originele ontwerp door J.M. van den Bosch wordt gekenmerkt door twee 80 meter lange bakstenengevels met sober uitgevoerde expressionistische details. 

Aan de gevels bevinden zich opgetilde perrons met rolpoorten en luifels. Het lange volume is onderverdeeld in vijftien traveeën van 5,35 meter. In de loop der jaren is de loods op verschillende punten aangepast. Op sommige plekken zijn de perrons verwijderd en is er door geveldoorbraken vanaf het maaiveld direct toegang tot de loods.

Herbestemming van de loods

De Bitterzoutloods is onderdeel van het terrein van Wonen Op Enka CV. Zij hebben Bokkers van der Veen Architecten de opdracht gegeven om de traveeën te herbestemmen tot woningen. BOEi was bij het project betrokken als restauratie-adviseur.

Architect Van der Veen had een ongepolijst eindresultaat voor ogen, waardoor hij heeft gekozen om terughoudend te renoveren. Elementen die iets vertellen over het industriële verleden zijn zoveel mogelijk bewaard. 

Omdat de Bitterzoutloods nooit is gebouwd om in te wonen, was voldoen aan de huidige eisen op het gebied van comfort en energieverbruik een uitdaging. Door de woningen als losse geïsoleerde dozen in de loods zetten, is nieuwbouwkwaliteit gerealiseerd zonder de karakteristieke architectuur aan te tasten.

 

 

In Beeld: 

  • Bitterzoutloods
  • Bitterzoutloods
  • Bitterzoutloods

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Bokkers van der Veen Architecten, Wonen Op Enka CV, een samenwerking van AM en ASR Vastgoed Ontwikkeling

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >