Spannend wonen en werken in Apeldoornse schakelstations

Project

10 en 50 kV Station
Plaats
Apeldoorn
Bouwjaar
1925
Type
Industrieel
Rol BOEi
Ontwikkelaar
Investering
€1 500 000
Website
10 kV
Status
Verkocht

Spannend wonen en werken in Apeldoornse schakelstations

Aan de Oude Beekbergerweg in Apeldoorn-Zuid liggen twee oude schakelstations van de Nuon. Deze vormden vroeger de schakel waarmee elektriciteit uit het energienet (hoogspanning) geschikt werd gemaakt voor gebruik in onze woningen (laag- of middenspanning). Die lagere spanning bedraagt 10 of 50 kilovolt, vandaar de naam van dit industriële monument.

De twee gebouwen van het 10 en 50 kV Station in Apeldoorn zijn inmiddels verbouwd tot een woning en een bedrijfsverzamelgebouw.

Historie van het 10 en 50 kV Station

De schakelstations in Apeldoorn dateren uit 1925 en 1932 en zijn ontworpen door de architect Hendrik Fels (1882-1962). Fels maakte deel uit van de Nieuwe Haagse School, een meer zakelijke en sobere interpretatie van de Amsterdamse School. Deze architectuur onderscheidt zich door kubistische vormen en horizontale gevelindeling. 

Het interieur van beide gebouwen bestaat uit grote schakelruimtes en ruimtes waar de inductieregelaars waren ondergebracht. De gemeentelijk beschermde schakelstations waren onderdeel van de plaatselijke energienetten, aangelegd door de Provinciale Gelderse Elektriciteitsmaatschappij. Deze maatschappij ging in 1994 op in de Nuon. 

Het 50 kV gebouw was jarenlang ingepakt door een jas van stalen damwandplaten, maar onduidelijk is gebleven wat daar precies de reden voor was. Het bleek een verborgen parel die aanvankelijk gesloopt zou worden. Een lokale journalist ontdekte de schoonheid en gaf de aanzet tot behoud. Bij Radio Kootwijk staat een vrijwel identiek gebouw dat in tegenstelling tot het schakelstation wel een rijksmonument is.

Restauratie en herbestemming van de schakelstations

BOEi heeft in opdracht van de nieuwe eigenaren van de gebouwen concepten ontwikkeld voor restauratie en herbestemming. Daarbij is het 50 kV Station tot fysiotherapeutische praktijk getransformeerd volgens een ontwerp van Koos van Lith architecten. Ook de verbouwing van het 10 kV-station tot woonwerkruimte trok de aandacht. Deze werd namelijk gevolgd in het televisieprogramma ‘De Bijzondere Verbouwing’ van SBS6.

In Beeld: 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

gemeente Apeldoorn, woningbouwvereniging “de Goede Woning”, Stichting Industrieel Erfgoed Gelderland Flevoland.

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >