Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Spannend wonen en werken in Apeldoornse schakelstations
Spannend wonen en werken in Apeldoornse schakelstations

Aan de Oude Beekbergerweg in Apeldoorn-Zuid liggen twee oude schakelstations van de Nuon. Deze vormden vroeger de schakel waarmee elektriciteit uit het energienet (hoogspanning) geschikt werd gemaakt voor gebruik in onze woningen (laag- of middenspanning). Die lagere spanning bedraagt 10 of 50 kilovolt, vandaar de naam van dit industriële monument.

 

Ziekenbarakken in Ede: modulair bouwen avant la lettre
Ziekenbarakken in Ede: modulair bouwen avant la lettre

Verscholen tussen de beukenbomen aan de Van Heutszlaan in Ede staan twee bijzondere houten gebouwtjes. Het zijn twee monumentale ziekenbarakken uit het begin van de vorige eeuw, gebouwd voor moeilijk vervoerbare en besmettelijke patiënten.

Centrale Markthal Amsterdam: hub voor foodpioniers
Centrale Markthal Amsterdam: een plek voor levensgenieters

De Centrale Markthal in Amsterdam is al ruim 80 jaar lang afgesloten van de stad, alleen toegankelijk voor handelaren in voedsel. Straks is de enorme hal een plek waar buurtbewoners, omwonenden, voedselprofessionals én -liefhebbers uit alle culturen elkaar vinden in een gezamenlijke passie voor voedsel, cultuur en innovatie.

Leven in de Leerlooierij van Dongen
Leven in de Leerlooierij van Dongen

Dichtbij het historische centrum van het Brabantse Dongen stond vroeger een ietwat onwelriekende leerlooierij. Daardoor was het niet altijd een van de favoriete gebouwen van de inwoners van het dorp, maar dat is tegenwoordig wel anders. Het industriële monument is namelijk grondig gerestaureerd en biedt nu plaats aan acht fraaie woningen.

Luchthaven Ypenburg
Luchthaven Ypenburg: van wachtruimte naar werkplek

Vliegen, tegenwoordig voor bijna iedereen heel normaal maar aan het begin van de vorige eeuw nog een exclusief voorrecht. De elite die het zich kon veroorloven, liet in die tijd kleine vliegveldjes aanleggen, waarbij uiteraard ook aan het gerief van de leden van de vliegclub werd gedacht. Het Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg is met dat doel ontworpen. Later diende het als militair vliegveld en leerde professor mr. Pieter van Vollenhoven er vliegen. Met zijn latere voorzitterschap van het Restauratiefonds kwamen deze bijzondere lijnen weer bij elkaar en inmiddels zijn de gebouwen van het voormalige Vliegveld Ypenburg rijksmonumenten.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow