Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
De twee kleinste ENKA-monumenten: de fontein en herinneringsbank
ENKA fontein en herinneringsbank

De kleinste rijksmonumenten op het voormalige ENKA-terrein in Ede zijn een herinneringsbank uit 1938 en een fontein uit 1947. Als dankbetuiging voor de komst van de fabriek en de gevolgen die dit heeft gehad voor Ede, werden ze beiden geschonken aan de ENKA. Deze twee kleine monumenten zijn verplaatst naar een centrale plek in de wijk waar ze goed toegankelijk zijn voor de bewoners.

Boerderij De Hoef: oude pracht tussen Utrechtse nieuwbouw
Oude pracht tussen Utrechtse nieuwbouw

Het gebied ten westen van Utrecht heeft de afgelopen 20 jaar een enorme transformatie ondergaan. Te midden van het nieuwe stedelijke gebied Leidsche Rijn staat een aantal overblijfselen uit de tijd toen een locatie als de woonwijk Terwijde ook nog echt een weide was. Eén daarvan is het agrarische monument Boerderij De Hoef, dat met zijn rijke historie een verbindende rol vervult in de nieuwbouwwijk.

Museum de Kantfabriek
Van kantfabriek tot museum

Museum de Kantfabriek is een inspirerend voorbeeld van burgers die het industrieel erfgoed in hun omgeving een warm hart toedragen. De voormalige Zuid-Nederlandse Kantfabriek in het Limburgse Horst werd na de sluiting in 2006 in samenwerking met een burgerinitiatief namelijk aangekocht door BOEi. Zo konden de restauratie en herbestemming van de fabriek tot een museum in gang worden gezet. De uniciteit van het gebouw, de machines en de collectie zorgen ervoor dat oude tradities weer een gezicht krijgen. Daarnaast biedt Museum de Kantfabriek ontplooiingskansen voor creativiteit. Kunstenaars kunnen hier hun werk tentoonstellen en er zijn opleidingsmogelijkheden in zowel moderne als klassieke textiele werkvormen.

Ziekenbarakken in Ede: modulair bouwen avant la lettre
Ziekenbarakken in Ede: modulair bouwen avant la lettre

Verscholen tussen de beukenbomen aan de Van Heutszlaan in Ede staan twee bijzondere houten gebouwtjes. Het zijn twee monumentale ziekenbarakken uit het begin van de vorige eeuw, gebouwd voor moeilijk vervoerbare en besmettelijke patiënten.

‘t Witte Kerkje verzekerd van toekomst
‘t Witte Kerkje verzekerd van toekomst

In het Brabantse plaatsje Bladel ligt een bescheiden kerkje, bekend als het Witte kerkje. Het kerkje aan de rand van het centrum blijft voorlopig de ontmoetingsplek voor de protestantse gemeenschap.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow