Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Romantisch kerkje De Terp blijft beschikbaar voor bewoners Oudorp
De Terp blijft beschikbaar voor bewoners Oudorp

Aan de rand van het historische centrum van het Noord-Hollandse Oudorp staat op een terp een klein kerkje. Vanwege het witte pleisterwerk op de voorgevel wordt de kerk in de volksmond meestal ‘het witte kerkje’ genoemd. De voorzijde van de kerk gaat grotendeels schuil achter een grote monumentale boom. Via een slingerend pad door de voortuin loop je omhoog naar de kerk. Eenmaal boven aangekomen heb je een vrij uitzicht over de weilanden, de begraafplaats en de authentieke dorpskern.

Rust en recreatie in een religieus monument
Rust en recreatie in een religieus monument

De oorsprong van de naar Sint Martinus vernoemde kerk in Schellinkhout vinden we in de 14e eeuw. Toen werd het koorgedeelte van de kerk gebouwd, een eeuw later verrezen het oostelijke deel van het schip en het dwarsschip. In de 16e eeuw kwamen daar het westelijk schipgedeelte en de toren bij. In die toren hangt een klok van Geert van Wou, de belangrijkste klokkengieter die Europa ooit gekend heeft.

Industrieel kroonjuweel aan het spoor
Industrieel kroonjuweel aan het spoor

Wie met de trein reist weet hoeveel moois er langs het Hollandse spoor te zien is. Van karakteristieke stadgezichten tot weelderige natuur, maar natuurlijk ook op en rond de spoorterreinen zelf. Zoals de Locloods in Roosendaal, een monumentaal kroonjuweel op het gebied van industrieel erfgoed. Robuust, veelkleurig en uitgevoerd in een gietstalen constructie. Het is een zeer geliefde fotolocatie, die door de huurder dan ook regelmatig ter beschikking wordt gesteld.

ENKA Schoorstenen: het symbool van vooruitgang
ENKA Schoorstenen: het symbool van vooruitgang

Fabrieksschoorstenen waren lange tijd symbolen van welvaart en vooruitgang. Daarom werden deze ook met veel aandacht en zorgvuldigheid ontworpen. Een rijke industriestad werd dan ook gekenmerkt door een woud van fabrieksschoorstenen.

Zo ook het grote industriegebied van de ENKA in Ede. De schoorstenen daar waren zo kenmerkend dat de fabriek ze zelfs in haar logo opnam. Tijdens de herbestemming van dit monumentale terrein restaureert BOEi ook beide schoorstenen

Aula wordt cultuurtempel
Aula Wageningen wordt cultuurtempel

De monumentale Aula vlak naast de binnenstad van Wageningen maakte onderdeel uit van het terrein van de Wageningen University & Research (WUR). Het gebouw is niet alleen bijzonder vanwege zijn architectuur maar ook vanwege zijn betekenis. Het symboliseert de verbinding tussen de Wageningse ingenieurs en is een plek waar veel mensen persoonlijke hoogtepunten bereikt en gevierd hebben: vele duizenden buluitreikingen en promoties hebben hier plaatsgevonden.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow