Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
KVL-gedenknaald, Oisterwijk
Herinneringsmonument in weer en wind

Voor de directie-ingang van de KVL staat een opvallend standbeeld in een – op dit moment- verwaarloosde staat. Het is de gedenknaald die door het personeel werd geschonken aan directeur Christ van der Aa ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van de KVL in 1941. De naald is deel van het rijksmonument KVL en is gemaakt door de Tilburgse beeldhouwer Toon van Wiel. Het heeft stevig te lijden onder het Nederlandse klimaat; de afgelopen decennia is de schade niet meer te missen, er breken steeds stukjes van het beeld af, wat inmiddels tot grote zorg in de Oisterwijkse gemeenschap heeft geleid. Daarom heeft BOEi in 2018 het besluit genomen het beeld te kopen van de Provincie Noord-Brabant en samen met de Oisterwijkers stappen te zetten voor behoud.

Casino Huisduinen: Atlantikwall Centrum in uitgebrand logementsgebouw
Herinneringsmonument wordt Expeditiecentrum

In het Waddenlandschap in Den Helder ligt een uitzonderlijk gebouw: een uniek Duits bouwwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Het Logementsgebouw in monumentale bouwstijl is beladen erfgoed van Atlantikwall van de Duitse bezetter, maar is juist daarom als herinneringsmonument van extra grote waarde. Dat het gebouw door een brand in 2009 bijna volledig is verwoest lijkt dit alleen maar te versterken.

 

Groote kantoor DSM industriële parel
Groote kantoor DSM Delft industriële parel

Het Groote Kantoor, voormalig hoofdzetel van DSM en haar voorgangers Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades speelde meer dan honderd jaar een centrale rol als broedplaats voor expertise en innovatie op het gebied van fermentatie en biotechnologie in Nederland.

De twee kleinste ENKA-monumenten: de fontein en herinneringsbank
ENKA fontein en herinneringsbank

De kleinste rijksmonumenten op het voormalige ENKA-terrein in Ede zijn een herinneringsbank uit 1938 en een fontein uit 1947. Als dankbetuiging voor de komst van de fabriek en de gevolgen die dit heeft gehad voor Ede, werden ze beiden geschonken aan de ENKA. Deze twee kleine monumenten zijn verplaatst naar een centrale plek in de wijk waar ze goed toegankelijk zijn voor de bewoners.

Luchthaven Ypenburg
Luchthaven Ypenburg: van wachtruimte naar werkplek

Vliegen, tegenwoordig voor bijna iedereen heel normaal maar aan het begin van de vorige eeuw nog een exclusief voorrecht. De elite die het zich kon veroorloven, liet in die tijd kleine vliegveldjes aanleggen, waarbij uiteraard ook aan het gerief van de leden van de vliegclub werd gedacht. Het Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg is met dat doel ontworpen. Later diende het als militair vliegveld en leerde professor mr. Pieter van Vollenhoven er vliegen. Met zijn latere voorzitterschap van het Restauratiefonds kwamen deze bijzondere lijnen weer bij elkaar en inmiddels zijn de gebouwen van het voormalige Vliegveld Ypenburg rijksmonumenten.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow