Technisch directeur Van Melick

13_Dongecentrale_directie.jpg

In december 2017 spraken we Cor Knoop (1942, Made) die in de jaren 70 werkte op de tekenkamer en bij de bedrijfsbrandweer. Hij vertelde ons ook over technisch directeur van Melick, die er goed de wind onder hield in het optimaal draaien van de Dongecentrale. Van Melick was onder andere verantwoordelijk voor de inkoop van technische onderdelen.

Knoop vertelt: “Van Melick, dat was een pittige directeur. Nee, die hield je niet voor de gek, daar ging je niet mee kuieren. Ik heb eens met hem op zijn kamer gezeten met een firmant (vertegenwoordiger) voor de bestelling van onderdelen. Ik moest als tekenaar toelichting geven op de noodzakelijke kwaliteitseisen. Van Melick onderhandelde over de prijs en deed een voorstel. De firmant probeerde natuurlijk tijd kopen en vroeg of hij even kon bellen met zijn baas in Duitsland. Dan sloeg van Melick de vlakke hand met een klap op tafel en zei: ‘Luister eens goed meneer, hiernaast is een hokje met een telefoon. U mag het hokje gebruiken als u wilt. U mag de telefoon gebruiken als u zin heeft. U maakt er maar een mooi verhaal van voor uw baas, maar de prijs BLIJFT WAT HIJ IS en geen cent meer!’. Dus die firmant vertrok naar dat kamertje en ik bleef daar achter met van Melick. Na een tijdje vroeg ik: ‘Wat zal ik doen, meneer, moet ik maar weer terug naar de tekenkamer?’ en dan zei van Melick: ‘Nee Knoop, maak je geen zorgen, ik beloof je dat die man elk moment weer terug is.’ En inderdaad kwam daar de firmant alweer aan: ‘Prijs akkoord!’”

De afbeelding komt uit de presentatie ‘100 jaar stroom’ van Cor Knoop. De oorspronkelijke bron is niet bekend. Op de foto de heren van de PNEM in overleg in vermoedelijk 1963. Van Melick is de man op nummer 13. Dankzij ‘Geertruidenberg Toen en Nu' (beheer J. van den Oort) weten we nu ongeveer wie er op staan, want veel mensen reageerden in no time op de foto. Paul Hoes, de zoon van Jan Hoes (nr 1) heeft zelf zijn vader de foto nog laten zien en die kwam met de volgende beschrijving: “De vergadering ging destijds over de presentatie van mijn vader Jan voor de Oxford Universiteit over olie gestookte ketels. Dat was destijds het nieuwste van het nieuwste en was voor het eerst op de Amercentrale in toegepast. Hier heeft Jan een ‘boek’ of een andere publicatie over geschreven die in den Bosch bij de PNEM is gedrukt. De ‘blauwdruk’ van het boek heeft Jan Hoes nog in bezit.”