De PNEM bedrijfsbrandweer

08_Dongecentrale_Mensen Vertellen.JPG

We spreken Cor Knoop (1942) uit Made in het voormalig kantoorgebouw. Hij heeft zijn laptop en wat boeken meegebracht om ons van alles te laten zien. Knoop begon in 1970 als tekenaar voor de PNEM: “We zaten met de tekenkamer op de derde verdieping in het kantoorgebouw en daarbinnen waren er verschillende afdelingen. Er was een afdeling die wij de ‘buitenafdeling’ noemde. Die maakte de technische tekeningen van de verdeelstations. Maar ik zat in een andere groep. 'Ik was de man voor de Dongecentrale en de Amercentrale’. Ik kwam voor mijn werk dus niet zo heel veel in de fabriek zelf, want ik was geen werktuigbouwkundige, maar kende het gebouw wel goed. Ik hield voorbesprekingen met het personeel. Alle vernieuwingen en moderniseringen ben ik bij betrokken geweest, zoals toen het eerste computersysteem in gebruik werd genomen. En ik was ondercommandant van de bedrijfsbrandweer van de PNEM.” 

De bedrijfsbrandweer…daar kan Knoop veel over vertellen. De PNEM had op het terrein van de Dongecentrale achter de kantine een kazerne met twee voertuigen. Ze bestond uit 30 vrijwillige brandweermannen uit het PNEM personeel. Knoop: “Dat was een hechte club hoor. John van Strien was de commandant.  We waren enorm fanatiek: elke week sporten met een instructeur in de sporthal van Geertruidenberg, dan deden we oefeningen met het materieel voor de ontruimings- en calamiteitenplannen, of hadden we opleiding.”

“Oefeningen bereiden we voor met de werktuigbouwkundigen van de bediening. Dan lieten we onverwacht het ontruimingsalarm af gaan en deden we onze ronde door de gebouwen waarbij we mensen vroegen ‘mag ik u verzoeken om voor op het terrein te gaan staan’. Vaak legden we ergens een pop neer als ‘gewonde persoon’ met een namaak brand die we moesten blussen. We kenden elkaar goed en waren bepaald niet bang van elkaar. Als er een emmer water gegooid moest worden als geintje, dan werd er ook een emmer water gegooid, zal ik maar zeggen! [lacht]. We kwamen ook regelmatig bij elkaar over de vloer buiten diensttijd. We maakten natuurlijk ook wel vervelende zaken mee. We zijn er een keer bij geroepen toen er op de Amer een grote instorting was, waarbij ook mensen ernstige verwondingen opliepen en overleden waren.”

Hoe fanatiek de brandweer was blijkt uit een anekdote van Knoop over wat hem overkwam: “Luister maar eens naar dit verhaal. Deze brandweerman – Cor doelt hier op hemzelf – was op een vrije zaterdag eens aan het klussen in de garage toen zijn vrouw uit de keuken begon te roepen: ‘Cor, Cor, er is brand! Er is brand!!!’. Cor sprong in de auto, startte deze en reed weg naar de Dongecentrale. Aangekomen bij de garage met de brandweerauto’s stond de portier al op de weg. ‘Waar is de brand?’, riep ik, waarop de portier zei: ‘Bij jou thuis in de keuken!’ Gelukkig is dat goed afgelopen, maar een beetje minder fanatiek was soms wel goed.”

Foto: Cor Knoop in december 2017 tijdens het interview (foto J. Wijnen)