Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Aangereden door de bezetter

56_zuider_Rotterdam_Wilhelminkerk_1898.jpg

Piet Grevel, in 1936 geboren in de Entrepotstraat, Rotterdam, heette voorheen Piet Lagendijk. Dat schrijft hij onder elke e-mail die hij ons stuurt en dat roept natuurlijk vragen op. Maar Grevel wil nu eerst vertellen over het Zuiderziekenhuis, waar hij op indringende wijze mee in aanraking kwam in het eerste oorlogsjaar.

Grevel: “Ook ik heb een herinnering aan dat Zuider. Uit de overlevering van mijn familie heb ik het meegekregen. In 1941 was ik vijf jaar oud toen ik op straat liep met Wimpie Pak, die net als ik woonde in de Persoonsstraat. Wimpie liep ineens de middenbaan van de Oranjeboomstraat op bij de hoek met de Steven Hoogendijkstraat (nu de hoek L.Pincoffsweg)! Ik zag die auto aankomen rende hem na en gaf hem een duw. Wimpie viel, maar ik werd aangereden. Het bleek door een Duitse vrachtauto te zijn van de bezetter, die daar kennelijk niet had mogen zijn en ook gewoon is doorgereden.

Mijn moeder was aardappelen gaan halen bij groenteboer Bijl in de Oranjeboomstraat en toen ze terug kwam vond ze mij op straat. Ik had een grote hoofdwond op mijn voorhoofd, een zware schedelbasisfractuur en gebroken enkels. Ze pakte me op en rende ermee naar de huisarts Van der Does, maar die wilde of kon er niets mee doen en stuurde ons naar de Apotheker daarnaast, dus ook in de Oranjeboomstraat. De Duitsers waren inmiddels op de hoogte van het gebeuren, namen het initiatief om de tram in de Oranjeboomstraat aan te houden. De mensen werden er uit gezet en ik werd dus met de tram (mogelijk lijn 3) naar het Zuiderziekhuis vervoerd. Redelijk lang moet ik in het Zuiderziekenhuis gelegen hebben, later hoorde ik dat het zes weken was. Ik was drie dagen bewusteloos (coma), of werd ik in slaap gehouden.”

Uiteindelijk werd Grevel ontslagen uit het Zuider en kon hij gelukkig ook weer naar school. En die naam Lagendijk? “Dat is omdat mijn echte vader al in 1938 overleden was” vertelt hij. “Mijn moeder en haar nieuwe man Lagendijk vonden het beter als ik dan ook maar zo ging heten. En nog altijd vind ik dat een prima idee, want ook toen al was pesten een item. In mijn geval vanwege een deuk in mijn voorhoofd die altijd gebleven is!  Maar nu hoefde ik in ieder geval niet gepest te worden met dat ik een ‘tweede vader’ had.”

Foto: Oranjeboomstraat in 1898 met wat later de middenweg werd, vlakbij de plek van het ongeval veel later in 1941 (bron: reliwiki).