Linda Kiers over haar werk in de Van Heutsz

09_VHeutsz_foto_boven_M.Admiraal.jpg

Als historici denken we soms diep na over wat wij over een gebouw willen schrijven. Maar je kan het ook omdraaien en eerst eens kijken wat het gebouw ons zelf wil vertellen. En zo riep de Van Heutsz ons toe dat we maar eens op zoek moesten naar Linda Kiers, want haar naam stond prominent op de muur op een van de verdiepingen van het school- of torengebouw (zie foto). 

“Hoe mijn naam op de muur komt weet ik eigenlijk niet meer”, vertelde Linda toen we haar eenmaal hadden gevonden. “Ik denk dat ik het daar heb aangebracht voor onze eindexamen expositie. Die kamer was in ieder geval niet mijn atelier!” 
Linda studeerde van 2000 tot 2004 aan de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ (Arnhem), en kon in Kampen haar afstudeervak volbrengen. Als afsluiting was er een expositie van het werk van alle examenkandidaten. “Mijn afstudeerwerk had niets te maken met de kazerne, hoor, dat ging over verlaten zwembaden. Ik ben pas het gebouw zelf gaan schilderen toen het gebouw leeg stond.”

09_VHeutsz_linda_kiers_muur.png

Na het vertrek van Defensie uit Kampen in de jaren 70 kwam de Van Heutsz kazerne in gebruik bij de Christelijke Sociale Academie, en later de Kunstacademie. In 2004 vertrok de kunstacademie als laatste hogeschoolafdeling uit de stad. Bij wijze van anti-kraak werden enkele kamers in het school/torengebouw na 2004 verhuurd aan kunstenaars, waaronder Linda Kiers:  “Het grootste gedeelte van de school stond toen leeg. In feite waren alleen een paar kamers op de begane grond verhuurd, daar had ik ook mijn atelier. Het verlaten pand fascineerde me. Al snel ben ik werk gaan maken over het gebouw zelf. Ik installeerde me ergens in het gebouw en schilderde wat ik zag.” 

In de jaren die Linda atelier hield in de Van Heutsz produceerde ze een flink aantal olieverfdoeken en daarmee ook een tijdsbeeld van de kazerne door de ogen van de kunstenaar. Met de expositie ‘In de van Heutszkazerne’ in de Koornmarktspoort in 2009 sloot zij deze periode af en werd een deel van het werk verkocht. “Maar leven van de kunst valt niet mee. Daarom ben ik toch een andere opleiding gaan doen. Iets heel anders: archeologie! Maar een deel van de schilderijen die ik daar heb gemaakt, heb ik nog steeds thuis.”

09_VHeutsz_ 2009 031.jpg

Foto boven: Linda Kiers met enkele van haar werken (foto: M. Admiraal).
Foto midden: de naam van Linda op de muur op een van de verdiepingen.
Foto onder: de expositie van Linda’s werk in de Koornmarktspoort (foto: L. Kiers).