Ik werd in één jaar volwassen in het Zuider

22_P1040178_boven.jpg

Deze week spraken we met Ben Corino, presentator van ‘Studio de Witt’ bij RTV Dordrecht. In de jaren 70 werkte echter hij als verpleeghulp en later als intensive care verpleger bij het Zuiderziekenhuis. Ben heeft zelf contact met ons gezocht naar aanleiding van onze oproep voor verhalen en daar gingen we uiteraard gretig op in. Jobbe Wijnen en Kim Heuvelmans trokken naar Dordrecht om meer over Ben en zijn tijd bij het Zuiderziekenhuis te horen. Hij vertelde er ruim een uur lang geanimeerd over. Ook had hij diverse foto’s opgezocht om ons te laten zien.

Ben zat begin jaren zeventig in de tweede lichting verplegers –mannen!-  die intern opgeleid werd. Eerdere jaargangen bestonden enkel uit verpleegsters –alleen vrouwen! – dus de overgang was voor iedereen flink wennen: “Je kan wel zeggen dat onze komst de boel flink op zijn kop zette en dat het Ziekenhuis daarna voorgoed veranderd was”, zegt Ben hierover. Hij zit vol met verhalen over het leven intern, de gang van zaken op de werkvloer, kleurrijke anekdotes over de nachtelijke escapades waarbij strenge nachtzusters zonder aankondiging slaapkamers binnenvielen om te kijken of de zusters niet met de broeders aan het rommelen waren, maar ook over het harde werken en de collegialiteit de afdeling. 

Naast alle humorvolle anekdotes is Ben zeker ook serieus: “Die tijd heeft me gevormd. Ik ben in mijn eerste jaar bij het Zuiderziekenhuis heel snel volwassen geworden. Zo moest ik op mijn eerste werkdag als 17 jarige jongen vers uit de schoolbanken meteen brancards ophalen in het mortuarium. “Daar aangekomen bleken twee gestorvenen nog op die brancards te liggen! Dus ik moest ze in mijn eentje op de tafels leggen.” Kortom, Ben werd meteen in het diepe gegooid. “Mensen realiseren zich dat vaak niet, maar een ziekenhuis is een echte cultuurdrager”,  vertelt Ben. “Ik heb er mijn normen en waarden meegekregen en dat merk ik nog steeds. De mentaliteit van het Zuider was dat ze met zesjes geen genoegen namen. Ik leerde er discipline en kwaliteit onder het motto ‘niet lullen maar poetsen’.” 

En daarom heeft hij ook nu nog een band met het Zuiderziekenhuis, net als vele Rotterdammers. Hij is erg blij dat een deel van de gebouwen nu behouden blijft.

22_P1040183.jpg

Foto boven: Ben laat zijn foto’s zien in een spreekkamer bij RTV-Dordrecht.
Foto onder: Ben en Kim in gesprek: “Ja hoor, maak maar alle foto’s die je wilt, maar ha, zet je koffiemok wel even zo dat het logo van mijn radioshow beter zichtbaar is?”