Een dag uit het leven van een militair in 1870

17_het_IB__0.jpg

Een fraai boek over de van Heutszkazerne is ‘De Stadskazerne’ van  Herman Broers. We spraken er al eerder over en zullen wat verhalen van de kazerne hier kort vertellen. Hieronder volgt een stukje geschiedenis uit de 19e eeuw. 
Rond 1870 werken er ongeveer 600 jonge rekruten in de kazerne die worden opgeleid door een staf van een kleine 50 officieren, instructeurs en vast kazernepersoneel. Een gewone dag voor de rekruten zag er als volgt uit. 
•    Om 5 uur opstaan en wassen met water uit de pomp. 
•    Ontbijt bestaat uit warme gortepap in melk en 5 ons tarwebrood in de manschappenzaal.
•    Dan klassikale lessen in Nederlandsche taal, rekenen, schoonschrijven, vaderlandsche geschiedenis en aardrijkskunde. De ochtend wordt afgesloten met wapeninstructie.
•    Om 12 uur volgt de lunch met koffie, melk, boter en brood. Aansluitend zijn de exercitielessen.
•    Om 3 uur is de warme maaltijd - aardappelen, groente en rollades of erwtensoep en rijst met rozijnen of andere ‘lepelkost’-  in de eetzaal. Voor het eten wordt gebeden en de jongelingen moeten het vlees snijden en opdienen voor de oudere makkers. Na het ‘danken’, het gebed aan het einde van de maaltijd,  gaat iedereen weer aan de slag. 
•    Vanaf zeven uur zijn de rekruten vrij en besteden ze hun tijd vaak in de kantine waar ze broodjes koeken en sigaren kunnen kopen.
De maand juli is verlofmaand en mag iedereen 30 dagen naar huis. De maand augustus is kampmaand. Dan oefenen ze te velde op militair oefenterrein de Zandberg. Meer dan 80 jaar later zullen dienstplichtigen Joop Steller en Roelof de Vries nog altijd bij diezelfde Zandberg wachtlopen en oefenen. Klik hier voor een video van het interview met de heren, waarin zij het over de Zandberg hebben.  
Bent u nieuwsgierig naar de hele verhalen uit het boek ‘De Stadskazerne’, dan kunt u het boek hier vinden.

Bron: H. Broers, 2016. De Stadskazerne. Overlevingstocht door de oude ‘Van Heutsz’. Aerie Auteurs Uitgevers 
Foto: het Instructie Bataljon voor de kazerne, datum onbekend. (bron: internet - geen bronvermelding)