De Hoofdzusters

41_zuiderz_riniketting_hoofdzuster.jpg

De hiërarchie was in het Zuider in de vijftig niet mis te verstaan. Ook mevrouw Rina Smeerdijk maakte van alles mee wat dat betreft: “Hoofdzusters had je hele goeie, maar je had er ook hele verschrikkelijke tussen. Ik zat op een dag als leerling op de afdeling Vrouwenheelkunde met een vraag en kwam langs het kantoor van mijn Hoofdzuster. Ik dacht, ik vraag het gewoon maar aan haar. Maar toen ik netjes had aangeklopt zei ze: ‘Wat? Zuster, komt u nu werkelijk bij mij met die vraag? Daar heb ik mijn Eerste Verpleegsters voor!’ Helemaal verbouwereerd ben ik afgedropen.”

Helaas voor mevrouw Smeerdijk was het andersom ook niet snel goed: “We hadden op een dag een hartpatiënt. Zij was één van de eersten die in het Zuider openhartchirurgie had ondergaan, dat was toen nog heel bijzonder. Ik moest deze patiënte samen met een collega verzorgen en die vrouw werd ineens niet goed. Mijn collega vroeg me om hulp te zoeken, dus ik snelde naar buiten en onze hoofdzuster kwam toevallig net voorbij. Maar ja, daar vroeg ik natuurlijk niks meer aan! Dus ik ren haar voorbij naar de kamer waar de Eerste Verpleegsters zitten! Toen ik met die verpleegsters terug kwam had het Hoofd ondertussen ook door dat er iets aan de hand was en toen heb ik me toch op mijn sodemieter gekregen omdat ik haar niets verteld had!”

Foto: Vermoedelijk Hoofdzuster Luik van Mannenheelkunde om en nabij 1960 (Foto Rini Ketting, met dank aan de facebookgroep Zuiderziekenhuis, voor het op naam brengen van mw. Luik.)