Professionele monumenteneigenaar en hulp nodig bij verduurzamen? Kijk dan op Duurzaamheid & Circulariteit

Belevingskist brengt geschiedenis ENKA-fabriek tot leven

25 september 2024

Onlangs is op basisschool De Ontdekking, gevestigd in het voormalige ENKA-Kantinegebouw in Ede, door BOEi een educatieve belevingskist geplaatst. Deze unieke kist, geïnspireerd door een 100 jaar oude gereedschapskist van oud-ENKA-medewerker August Backelandt, brengt de geschiedenis van de kunstzijdefabriek dichter bij de leerlingen. Via deze belevingskist kunnen kinderen de geschiedenis van de ENKA-fabriek op een interactieve manier lezen, voelen en zelfs ruiken.

Karin Flantua, directeur basisschool De Ontdekking: “We zijn ontzettend blij met dit stukje historie in onze school. Het biedt ons een mooie kans om leerlingen op een leuke manier meer aandacht te geven voor de geschiedenis van hun eigen omgeving.”

Arno Boon, directeur BOEi: “De plaatsing van deze kist past bij onze missie om niet alleen monumenten, maar ook hun verhalen door te geven aan volgende generaties. De belevingskist vertelt het verhaal van ENKA door de ogen van August Backelandt, de oorspronkelijke eigenaar van de kist. De inhoud is interactief en letterlijk tastbaar, waardoor het verleden op een speelse manier toegankelijk wordt gemaakt voor de kinderen van de brede school.”

De kist, geschonken door de familie van August Backelandt, bevat gereedschap dat deels door hemzelf is gemaakt. BOEi heeft de kist omgevormd tot een educatief object met drie laden, waarin August zelf, via verhalen en illustraties, verschillende aspecten van de fabriekstijd belicht. Eén lade legt het technische proces van kunstzijdeproductie uit via kindvriendelijke illustraties, een andere laat zien hoe oud gereedschap werd gebruikt, en de laatste lade vertelt over de impact van de sluiting van de fabriek op medewerkers en de omgeving. De kist wordt permanent tentoongesteld in de school. Kinderen kunnen ter alle tijden een kijkje nemen in de kist. De inhoud sluit aan bij lesmateriaal, waarbij kinderen worden gestimuleerd buiten op zoek te gaan naar nog meer sporen van de ENKA-periode.

Over ENKA en de locatie

De ENKA in Ede was lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein, nu een woonwijk, staan nog altijd diverse rijksmonumenten. Midden in de wijk ligt het Kantinegebouw. Sinds 2020 is dit gebouw herbestemd tot een brede school met kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De hele fabriek strekte zich in een vierkante kilometer uit rondom de school.