Omschrijving
De St. Jan in Roosendaal als eventlocatie
Een indrukwekkende ambiance zoals in de St. Jan in Roosendaal maakt elk evenement bij voorbaat al tot een succes. De kerk is met grote zorg geschikt gemaakt als eventlocatie, onder meer met akoestisch pleisterwerk. Het oorspronkelijke karakter is daarbij knap in stand gehouden, zodat bezoekers nog steeds de prachtige gewelven, indrukwekkende zuilen en bijzondere ornamenten kunnen bewonderen.Geschiedenis van de St. Jan in Roosendaal
De wortels van de St. Jan liggen in het jaar 1268, toen er voor het eerst een kapel werd gebouwd in Roosendaal. Deze groeide in de 16e eeuw uit tot parochiekerk, maar werd in de eeuwen erna regelmatig herbouwd na schade door branden en plunderingen.
De kerk in de vorm zoals we die vandaag de dag nog zien stamt uit 1839. De Antwerpse architect Franssen ontwierp het classicistische rijksmonument. Op 8 maart 2003 werd de St. Jan aan de eredienst onttrokken en werd de Monumenten Beheer Brabant eigenaar van het gebouw. In 2015 nam BOEi de managementtaken over van Monumenten Beheer Brabant.
Herbestemming van kerk tot eventlocatie
De herbestemming van de St. Jan in Roosendaal vormde een interessante uitdaging. Enerzijds was het doel om dit religieuze erfgoed geschikt te maken voor allerlei uiteenlopende evenementen. Aan de andere kant was het ook belangrijk om kenmerkende elementen zoals het hoogaltaar, de zij-altaren, de preekstoel, de biechtstoelen en het orgel te handhaven.
Een uitdaging die in 2007 met de restauratie van de kerk succesvol werd voltooid. Het oorspronkelijke karakter is bewaard gebleven en uitgebreid met moderne toiletvoorzieningen, verwarming, ventilatie en goede geluidsisolatie. Bovenin de kerktoren is zelfs nog een kleine Mariakapel ondergebracht, die beheerd wordt door vrijwilligers.