Omschrijving
Kwekerij Veelzorg
Het complex van Kwekerij Veelzorg ligt op een prachtige locatie te midden van de bloembollenvelden bij Hillegom. De kwekerij heeft sinds de oprichting in 1822 verschillende stadia doorlopen, wat te zien is aan de gebouwen die nog in hun oorspronkelijke staat op het terrein te vinden zijn. Het hele complex toont de geschiedenis van de bloembollencultuur, die vanaf de tweede helft van de 19e eeuw bepalend is geweest voor de ontwikkeling van Hillegom en de Bollenstreek.Nu breekt een nieuwe periode van bloei aan voor de Kwekerij Veelzorg. Op het complex zullen namelijk karakteristieke woningen worden gerealiseerd, uiteenlopend van herenhuizen tot loftwoningen. Ook zijn er bouwkavels te koop en nieuwe bewoners kunnen in ruime mate de huizen aanpassen aan hun eigen woonwensen.
Historie van Kwekerij Veelzorg
In 1822 begon Rutgerd Veldhuyzen van Zanten in Hillegom de Kwekerij Veelzorg. Vijf generaties teelden er aanvankelijk aardappelen en groenten, maar vanaf 1850 specialiseerd zich men steeds meer in tulpen, hyacinten en narcissen. Bij de kwekerij aan de Stationsweg kwamen bollenschuren, een kantoor en de kwekerswoning Vredehof. Veelzorg groeide zo uit van een kleine kwekerij tot een indrukwekkend exportbedrijf in bloembollen.
In 1990 sloot het Veelzorg haar deuren. Het bollenland werd verkocht, maar gelukkig staan alle gebouwen nog onaangeroerd tussen de bollenvelden. Kwekerij Veelzorg is één van de gaafst bewaard gebleven bloembollenbedrijven in de regio en dus een waardevol stuk agrarisch erfgoed. Van de vijftien bollenbedrijven die ooit aan de Stationsweg in Hillegom stonden zijn er tegenwoordig nog maar twee over.
Landelijk wonen tussen de bloemenvelden
De gebouwen op het terrein van Kwekerij Veelzorg zijn gerestaureerd en herbestemd tot woningen. Het uiterlijk van de panden wordt zo veel mogelijk in originele staat gelaten. Zo kan dit bijzondere agrarische monument behouden worden en blijft het historisch erfgoed van de bloembollencultuur in de Bollenstreek zichtbaar. Stichting Vrienden van Oud Hillegom is ook op het terrein gehuisvest.