Omschrijving
Nemiusklooster Den Bosch: De Soete Moeder
Het Nemiusklooster in Den Bosch is een prachtig monument, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Lange tijd verzorgden de ‘Zusters van Liefde’ hier ouden van dagen. Na jaren van leegstand kunnen gasten hier opnieuw genieten van rust en verzorging, maar dan als hotelbezoeker. Dankzij de enorme inzet van Stichting Bij de Soete Moeder heeft het oude Nemiusklooster namelijk een nieuwe toekomst als hotel.Historie van het Nemiusklooster
Het Nemiusklooster is een rijksmonument gebouwd in 1928. Het ontwerp van het rooms-katholieke klooster is van architect Hendrik Willem Valk en laat duidelijke kenmerken zien van de Amsterdamse School. Het klooster bestaat uit een langgerekte, geknikte vleugel. Aan de kant van het hof zit een gesloten uitbouw voor de kapel op de eerste verdieping. In het interieur zijn nog veel originele details aanwezig zoals tegelwerk en glas-in-loodramen.
Het klooster van de ‘Zusters van Liefde’ ligt aan de westzijde van de Nemiusstraat, in de 20e-eeuwse uitbreidingswijk De Muntel, op loopafstand van het centrum. De zusters deelden het blok met een kerkje, een bejaardenpension, een pastorie en twee schoolgebouwen. Het kerkje is al lang gesloopt. In de pastorie aan de Kapelaan Koopmansplein zat jaren lang het Marokkaans consulaat. Hoewel de zusters vooral gericht waren op het katholieke kloosterleven, vervulden ze al snel maatschappelijke taken in de wijk. Niet lang na de opening begonnen ze met het vervullen van onderwijstaken. Ze bestuurden zo de Fröbelkleuterschool en de Montessori kleuterschool. Vele Boschenaren hebben nog bij de nonnen op school gezeten. In 1968 trokken ze zich terug uit het onderwijs. De zusters verzorgden ook de ouderen in het naastgelegen bejaardenpension.
Van klooster naar hotel
Het oude klooster heeft lange tijd leeggestaan en is tussendoor tijdelijk bewoond. Op initiatief van Stichting Bij de Soete Moeder en BOEi is het monument nu omgebouwd tot een kloosterhotel met 22 kamers. Daarnaast is het Nemiusklooster een leerwerkplek waar jongeren onder begeleiding werkervaring kunnen opdoen en tegelijkertijd een opleiding volgen. Dit toonbeeld van waardevol religieus erfgoed met zijn fraaie kloostertuin is zo niet alleen een plek zijn waar gasten opbloeien.
Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Bij de Soete Moeder
Lees de verhalen op onze ”Mensen vertellen over Monumenten” pagina >>