‘Het is de Model!’

20_Militair_Steller009.jpg

Op de legeringskamers was het vaak een jolige boel. Er werd begin jaren 50 van alles uitgehaald, maar de jonge mannen waren bovenal al dikke maatjes. Roelof de Vries (1932) vertelt: “Ik lag op de kamer met Berend Hoogland en ‘de Model’. Die jongen heette eigenlijk Japie Haar, maar we noemden hem zo omdat hij onze modelsoldaat was. Wat we ook moesten doen, Japie was altijd het eerste klaar…maar wel ook altijd wat vergeten. En dan kon hij weer terug naar zijn kamer om zijn koppel, of zijn baret op te halen.

Hoogland en de Model, dat waren gezworen vrienden, maar ze konden ook wel eens stevig stoeien. Op een gegeven moment vochten ze met elkaar in de slaapzaal en sloegen per ongeluk met de koppen tegen elkaar. Jonge dat was me wat. Hoogland had een lap huid op zijn neus los, dat hing lus als een letter ‘u’ op nog net aan zijn gezicht. En de Model die had precies zo’n lap los, maar dan als de letter ‘n’, dus omgekeerd. Hij moet daarmee naar Rotterdam om het te laten opereren. Maar hij zei: ‘Ik ben goed in dienst gekomme, dus ik wil der ook weer goed uut komme’, en zo vertrok hij.
Nadat hij gehecht was kwam hij terug naar de Van Heutsz. Een van de jongens die beneden zat zag hem aankomen en rende snel naar boven, naar kamer 42 waar wij allemaal zaten. ‘Jongens, jongens, de Model komt er aan!’   Dus wij beraamden een plan.

En ja hoor even later stond hij in de deuropening met zijn gerepareerde neus: ‘Hey Jongens, ik ben der weer!’ Maar niemand van het hele spul van ons gaf sjoege.  Wij trokken allemaal een moeilijk gezicht alsof we hem niet kenden en Hoogland zei: ‘Luister eens jonchie, wat doe je hier? Ga es gauw van de kamer af, anders skup ik je der af.’

De Model trekt een beteuterd gezicht en zegt: ‘Maar jongens, ik ben het toch! Jullie Model!’ Een van ons trekt een peinzende blik en zeg: “Ah… jongens, kijk nou, het is onze Model!” en toen stormden we met zijn allen op hem af, legden hem op de tafel en gaven hem een gemoedelijk welkoms-pak slaag. ‘Het is de Model, het is de Model!’  We hebben er nog vaak om gelachen.”

Foto: De ploeg in de kamer. De Model staat op de foto achteraan. Direct rechts daaronder Joop Steller en vooraan op de hoek van de tafel met baret Roelof de Vries.  (Collectie Joop Steller, 1952/1953)