KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder
Ziekenbarakken in Ede: modulair bouwen avant la lettre
Ziekenbarakken in Ede: modulair bouwen avant la lettre

Verscholen tussen de beukenbomen aan de Van Heutszlaan in Ede staan twee bijzondere houten gebouwtjes. Het zijn twee monumentale ziekenbarakken uit het begin van de vorige eeuw, gebouwd voor moeilijk vervoerbare en besmettelijke patiënten.

Wonderlijk werken in de Wageningse watertoren
Watertoren Wageningen

Op de Wageningse berg - net buiten de stad en aan de invalsweg vanuit Arnhem - staat als markant herkenningspunt de Wageningse watertoren. Vanaf dit bijzondere monument geniet u bij goed weer van een prachtig uitzicht dat tot aan Nijmegen reikt.

 

Rust en recreatie in een religieus monument
Rust en recreatie in een religieus monument

De oorsprong van de naar Sint Martinus vernoemde kerk in Schellinkhout vinden we in de 14e eeuw. Toen werd het koorgedeelte van de kerk gebouwd, een eeuw later verrezen het oostelijke deel van het schip en het dwarsschip. In de 16e eeuw kwamen daar het westelijk schipgedeelte en de toren bij. In die toren hangt een klok van Geert van Wou, de belangrijkste klokkengieter die Europa ooit gekend heeft.

Het Gemaal Oude Rijn weer op volle toeren
Gemaal in Pannerden: creatieve toeristische trekpleister

In mei 2016 opende het Gemaal Oude Rijn in Pannerden na een periode van maar liefst 45 jaar weer haar deuren om de samenleving te dienen. Dit culturele erfgoed in het prachtige natuurgebied de Gelderse Poort vervuld  voortaan echter een artistieke rol als atelier en expositieruimte.

Daarnaast doet het ook dienst als educatief centrum, compleet met een beleefmuseum. Het intieme horecaverblijf biedt daarnaast alle ruimte voor ontspanning in een unieke sfeer. Verder worden in de kleine boomgaard vergeten Liemerse fruitrassen gekweekt.

 

Spannend wonen en werken in Apeldoornse schakelstations
Spannend wonen en werken in Apeldoornse schakelstations

Aan de Oude Beekbergerweg in Apeldoorn-Zuid liggen twee oude schakelstations van de Nuon. Deze vormden vroeger de schakel waarmee elektriciteit uit het energienet (hoogspanning) geschikt werd gemaakt voor gebruik in onze woningen (laag- of middenspanning). Die lagere spanning bedraagt 10 of 50 kilovolt, vandaar de naam van dit industriële monument.

 

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow